Lekker, veilig en gezond barbecueën

0
702

Het pinksterweekend komt eraan, voor veel mensen de aanleiding om de barbecue weer aan te steken. Lees hier de tips voor een gezonde en veilige barbecue.

Het pinksterweekend komt eraan, en met het goede weer is dit
voor veel mensen de aanleiding om de barbecue weer aan te steken. Niets is
gezelliger dan samen buiten te koken en te eten. Maar buiten koken is echter niet
geheel zonder risico’s. Per jaar raken 170 mensen gewond door te barbecueën
blijkt uit een onderzoek van Consument en Veiligheid. Zelf kan je wel de maatregelen
nemen om je barbecue zo veilig en gezond mogelijk te maken!

Veilig barbecueën

1. Stabiliteit is van belangӬ
Kijk bij de aankoop van een barbecue of hij stevig op zijn poten staat. Tijdens
het barbecueën moet de barbecue op een stevige ondergrond staan. Zorg dat de
barbecue op een tafel staat en niet op de grond. Staat de barbecue ver weg van
een tent, bomen en/of houten hekjes?ӬӬ

2. Pas op voor windӬ
Zorg dat de barbecue op een windvrije plek staat. De barbecue kan zo niet
omvallen en de vonken waaien niet over. Blaas ook niet in het vuur, maar
gebruik een blaasbalg.ӬӬ

3. Geen spiritus, petroleum en benzineӬ
Gebruik nooit spiritus, petroleum en benzine om de barbecue aan te steken. Dit
kan levensgevaarlijk zijn. Aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof zijn speciaal
geschikt voor de barbecue.ӬӬ

4. Draag katoenen kledingӬ
Let op je kleding tijdens het barbecueën. Draag bij voorkeur kleding van
katoen.ӬӬ

5. Verplaats de barbecue nietӬ
Verplaats nooit een warme barbecue. Wil je de barbecue verschuiven? Zorg dan
dat het vuur helemaal gedoofd is.ӬӬ

Gezond barbecueën

  1. Neem sausjes op yoghurtbasis
  2. Eet meer salade dan vlees
  3. Wissel vlees af met vis. En kies voor mager
    vlees, zoals kip.
  4. Neem meergranen of volkoren stokbrood in plaats
    van een wit stokbrood. In witbrood zitten beduidend minder voedingsvezels
  5. Leg ook eens wat fruit op de barbecue. Ananas op
    een stokje, of aardbeien en peer in folie.
  6. Eet geen vlees dat verbrand is.
  7. Laat vlees en vis zo lang mogelijk in de
    koelkast liggen.
  8. Zorg dat rauw vlees en rauwe vis niet met elkaar
    in aanraking komen, en ook niet met bereid vlees of bereide vis.
  9. Gebruik aparte schalen en bestek en pak niks met
    je handen aan.
  10. Maak het rooster grondig schoon voor je
    begint.
  11. Zorg dat het eten op de barbecue niet in contact
    komt met de vlammen.
  12. Gebruik geen hout of petroleum, maar aanmaakblokjes of
    brandgel voor het aanmaken van de barbecue

Eet smakelijk!

Lees ook:

Hot salsa voor een slanke barbecue

Steeds meer gewonden door barbecueën

Verband tussen barbecueën en darmkanker