Maag- en leverziekten opsporen via ademtest

0
824

 

Het Radboud ziekenhuis in Nijmegen gaat maag- en leverkwalen opsporen via de adem van patiënten. Dit doen zij door middel van een apparaat, de Ammonia Breath Analyzer, die hiervoor speciaal is ontwikkeld. De Ammonia Breath Analyzer meet zeer kleine hoeveelheden ammoniak in de lucht die wordt uitgeademd. Zo kan een infectie van de maag met het Helicobacter Pylori worden opgespoord. Ammoniak is namelijk een typisch bijproduct van deze bacterie. Infecties met deze bacterie kunnen leiden tot maagklachten en maagzweren. Ook is er een verband met maagkanker aangetoond.

Het analyseren van ammoniak in de adem kan ook een gestoorde stofwisseling in de lever aan het licht brengen. Om te bepalen of het apparaat goed werkt, gaat de afdeling Maag-Darm-Leverziekten de Ammonia Breath Analyzer testen bij patiënten met maagklachten en met leverziekten. In dit project wordt er ook een apparaat ontwikkeld voor huisartsenpraktijken. Met behulp van deze nieuwe ademtest kan een huisarts snel zien wat er aan de hand is. Dit bespaart een heleboel lastige, tijdrovende en bovendien dure onderzoeken.

Andere alternatieve methodes

Het Radboud ziekenhuis is niet het enige ziekenhuis in Nederland dat gebruik maakt van alternatieve opsporingsmethodes. Zo werkt het VU Medisch Centrum te Amsterdam samen met de beagle Cliff, die ziekmakende darmbacteriën opspoort via de geur van patiënten. De hond is opgeleid om mensen te vinden die besmet zijn met de darmbacterie Clostridium Difficile.

Naast de darmbacterie zouden honden ook kanker moeten kunnen opsporen door aan de urine of adem van de desbetreffende patiënten te ruiken. Zo ver is het in Nederland echter nog niet, omdat de organisaties vinden er nog onvoldoende bewezen is dat honden ook daadwerkelijk kanker kunnen opsporen. Wel wordt het onderzoek in het buitenland op de voet gevolgd. Daar wordt namelijk veel meer gebruik gemaakt van het goede reukvermogen van de hond. In Wenen worden honden ingezet om longkanker te ontdekken. In Zweden speuren de viervoeters baarmoederhalskanker op. En in Engeland worden honden gebruikt om blaaskanker en huidkanker te herkennen.