Maak het afvallen duurzaam

0
756

Je ziet steeds vaker eerlijk vervaardigde producten in de supermarkt. Nederland is aan het verduurzamen, want we hechten steeds meer waarde aan het milieu. Dat is niet het enige want we willen niet dat ons eten te maken heeft gehad met kinderarbeid en dat de boeren afgeperst worden door exporteurs.

Je ziet steeds vaker eerlijk vervaardigde producten in de supermarkt. Nederland is aan het verduurzamen, want we hechten steeds meer waarde aan het milieu. Dat is niet het enige want we willen niet dat ons eten te maken heeft gehad met kinderarbeid en dat de boeren afgeperst worden door exporteurs. Of dat arbeiders onveilige werkomstandigheden hebben.

Dit is slechts een greep uit de berg van problemen die bij voedselproductie komt kijken. Daarom wat tips over hoe je net iets duurzamer kunt afvallen.

Voedselverspilling
Doe het eten dat je overhebt in de vriezer of in een bakje in de koelkast. Dan kan je daar een andere dag ook van eten. Als je op een gegeven moment meerdere bakjes hebt kan je een kliekjesdag inlassen. Koop niet meer voedsel dan nodig, dan hoef je minder weg te gooien.

Duurzame supermarkt
Koop producten van duurzame initiatieven van Supermarkten zoals Puur & Eerlijk van Albert Heijn. Gelukkig zijn steeds meer supermarkten en winkels met duurzaamheid bezig. Ze kijken naar verschillende duurzaamheidaspecten dus zeker de moeite waard om gebruik van te maken. C1000 vergroot haar assortiment biologische producten en haalt ‘oneerlijke producten uit het assortiment.’ Vraag bij je eigen supermarkt wat ze doen aan duurzaamheid en zoek uit welke producten duurzaam vervaardigd zijn.

Bespoten groenten
Koop biologische groenten of verbouw zelf groenten in de tuin of op het balkon. Dan zijn er geen bestrijdingsmiddelen aan te pas gekomen. Kies ook voor seizoensgroenten, die zijn vaak in de volle grond geteeld. Groente uit de kas heeft 6 à 8 keer zoveel energie nodig. Op de Groente- en Fruitkalender van Milieucentraal of in dit Valtaf-artikel zie je wanneer je welke groente het best kan kiezen.

Dierenwelzijn
Koop biologisch vlees. Dan hebben de dieren een beter leven gehad dan bij gangbaar vlees. Daarbij komt dat het vlees natuurlijker is. De dieren hebben ook biologisch veevoer gehad, dus geen gemodificeerd soja of maïs of bespoten groente. Dieren krijgen alleen medicijnen als het écht nodig is en de groei wordt niet gestimuleerd middels groeihormonen. Bovendien hebben dieren die van nature geen vlees eten geen gemalen vlees toegediend gekregen. Het kan geen kwaad iets minder vlees te eten. Vleesvervangers kunnen tegenwoordig tippen aan vlees.

Kinderarbeid
Als je een product met chocolade koopt (niet aan te raden bij het afvallen, behalve in kleine hoeveelheden) is de kans heel groot dat bij het produceren sprake was van kinderarbeid. Koop daarom chocolade waarvan bekend is dat het kinderarbeidvrij geproduceerd is. Voorbeelden zijn chocolade van Tony’s Chocolonely en sinds kort Verkade. Die bedrijven kopen alleen cacaobonen op bij gecertificeerde cacaoboeren. Gelukkig doen steeds meer NGO’s (niet-gouvernementele Organisaties) projecten waarbij ze in ontwikkelingslanden kinderarbeid tegengaan.

Oneerlijke prijs voor de boeren
Je wil natuurlijk wel dat de boeren en telers van jouw slanke producten een eerlijke prijs voor hun waar krijgen. Het probleem is dat exporteurs de oogst voor een minimale bedragen kopen en doorverkopen voor belachelijk hoge prijzen. Het geld zou bij de landbouwers moeten uitkomen en niet bij tussenhandelaren. Koop daarom producten met het Fairtrade en Max Havelaar-keurmerk. Die garanderen dat de boer een eerlijke prijs ontvangt voor zijn producten. Ze stimuleren dat verschillende boeren zich verenigen in coöperaties zodat ze sterker staan naar de tussenhandelaren.

Hoge EU Invoerrechten
We hebben in Nederland het voorrecht dat we eten uit de hele wereld kunnen kopen. Je hoeft niet op vakantie naar Kenia om mango’s te kunnen eten. We hebben hier in Europa grote fabrieken waar we voedingsproducten maken. Sommige ingrediënten moeten uit ontwikkelingslanden komen. Eigenlijk zou het gunstiger zijn voor die landen om zelf producten te produceren. Het schept werkgelegenheid daar en ze kunnen met een volledig product meer geld verdienen. Alleen is het niet zo interessant om dat product aan de EU te verkopen vanwege hoge belastingen. De invoerrechten van chocolade alleen al is 45 procent! Ze verkopen daarom de grondstof voor chocola, de cacaobonen, aan de EU. Koop dus eerlijke chocolade en voedsel waarvan je weet dat het van Nederlandse ingrediënten is gemaakt. Natuurlijk is dat ook beter omdat voedsel dan niet vervoerd hoeft te worden en dat scheelt brandstof en Co2.

Overbevissing
Koop duurzaam gevangen of gekweekte vis. Je weet welke je kan kiezen door op de Viswijzer te kijken. Die heeft het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee uitgebracht.

Afvallen
Hoe puurder hoe duurzamer en hoe beter. Eet dus Nederlands groente en fruit van het seizoen, volkorenproducten, zuivel, eieren, vlees en vis (zie viswijzer). Maak recepten ook van verse ingrediënten en haal het minder uit potten en zakjes. In de voedingsproductie bestaan veel problemen. Op sociaal gebied, in de natuur en op economisch vlak. Door een beetje duurzaam te eten draag je je steentje bij.

Dit artikel is afkomstig van de redactie van Valtaf.nl.