Mannen met stressvolle baan slecht in bed

0
632

 

Mannen met een baan die veel stress oplevert zijn vaker slecht in bed dan mannen die een rustigere baan hebben, suggereert Japans onderzoek. De onderzoekers van universiteiten in Osaka en Okayama stelden vast dat mannen die onder veel druk staan symptomen vertonen die lijken op die van de mannelijke menopauze, die ook wel andropauze wordt genoemd. Deze symptomen zijn onder andere energiegebrek, depressie, afnemend libido en erectieproblemen. De mannen met stress hadden ook een lager testosterongehalte, waardoor hun zin in seks af nam.

Stressvolle levensstijl

De onderzoekers keken naar de levensstijl van 183 mannen met een gemiddelde leeftijd van 52 jaar, en vergeleken hun testosterongehaltes met bloedonderzoek. Ze vonden een verband tussen een hoge werkdruk, een laag testosterongehalte en symptomen van de andropauze.

Als oplossing voor het lage libido van de mannen stellen de onderzoekers voor om werk te zoeken dat psychologisch minder zwaar is. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Maturitas.

Minder stress

Mocht het nou niet helemaal uitkomen om meteen over te stappen naar een minder stressvolle baan, dan zijn er gelukkig verschillende manieren om stress te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld een sport gaan doen waarbij je door even flink te bewegen de spanning uit je lichaam sport. Ook is het goed om zo nu en dan eens te praten met iemand over de dingen waar je je druk om maakt. Alleen al door het hardop uitspreken van je zorgen ordenen je hersenen je gedachten, en zul je meer overzicht krijgen.

Mensen kunnen zich al gauw verschrikkelijk zorgen maken om kleine dingen. Als je merkt dat je gespannen bent, kan het helpen om na te gaan of het echt zo belangrijk is als je onbewust denkt. Stort de wereld in als je de dingen een beetje laat gaan? Kalmeer jezelf en probeer je zorgen in groter perspectief te zien. Als je te veel hooi op je vork hebt genomen, zorg dan dat je omgeving dit weet zodat er niet nog meer dingen van je gevraagd worden. Probeer in het vervolg eerder ‘nee’ te zeggen.

Bron: artikel Maturitas