Binnenkort gaat de Dam tot damloop weer van start. Ook senioren hebben nu geen excuus om het sport evenement links te laten liggen: het meedoen aan marathons blijkt niet gevaarlijk te zijn voor de renner op leeftijd.
Binnenkort gaat de Dam tot damloop weer van start. Ook senioren hebben nu geen excuus om het sport evenement links te laten liggen: het meedoen aan marathons blijkt niet gevaarlijk te zijn voor de renner op leeftijd.
Een onderzoek naar marathonlopers ouder dan 50 jaar vond bij de deelnemers dezelfde effecten als bij lopers tussen de 18 en 40 jaar. Als er onregelmatigheden optreden rondom het hart tijdens de marathon, gaat dat na een week vanzelf over.
“Er was geen bewijs voor permanente hartschade door het herhaaldelijk meedoen in marathons bij mensen over de 50”, zegt hoofdonderzoeker Davinder Jassal, hoogleraar medicijnen, radiologie en fysiologie aan de Universiteit van Manitoba in Amerika.
Onderzoek 50-plusser
Jassal en zijn team van onderzoekers gebruikten bloedtesten, echo’s van het hart, röntgenfoto’s en MRI-scans om gezonde vrijwilligers te testen die in 2010 en 2011 meededen aan de Manitoba Full Marathon. Ze stelden vast dat de beste renners van boven de 50 tijdelijk een andere bloedsamenstelling hadden en de rechterkant van hun hart tijdelijk gezwollen en zwak was na het lopen van de 42 kilometer. Het goede nieuws is dat alle veranderingen na een week weer verdwenen waren.
In eerdere onderzoeken werd ook bij jongere duursporters (18-40 jaar) bewijs gevonden dat het hart tijdelijke schade oploopt. De rechterkant van het hart had na de marathon moeite om het bloed goed door het lichaam te pompen. Gelukkig was dit ook bij de jongere sporters na een week weer over.
Gezond de marathon rennen
In dit onderzoek ging het om gezonde ouderen, die zonder vooraf bestaande hartproblemen meededen aan de marathon. Als een ouder persoon wel hartproblemen heeft, is het niet veilig om deel te nemen aan duursport. Door bijvoorbeeld verkalking van de kransslagaderen kan er een zuurstoftekort ontstaan in het hart, waardoor er een hartstilstand kan ontstaan bij hoge inspanning. Rokers en mensen met overgewicht doen er goed aan eerst bij de dokter te laten onderzoeken of het verstandig is om een marathon te lopen.
Met een verouderende bevolking zal het in Nederland steeds vaker voorkomen dat ouderen meedoen aan de marathon. Ouderen blijven tegenwoordig langer fit en zijn dus meer vertegenwoordigd bij sportclubs en wedstrijden. Dit brengt ook de ‘gewone’ sportbeslommeringen met zich mee: volgens de Atletiekunie kan iedere atleet aan een dopingcontrole onderworpen, maar wordt in de praktijk “bij het uitvoeren van deze dopingcontrole het accent gelegd bij de finalisten op de Nederlandse kampioenschappen voor senioren.”
Bron:
artikel Newswise
Je moet niet stil gaan zitten, dan ga je gewoon hard achteruit. Ik tennis nog altijd op de zaterdag. Raad ik iedereen aan.
Ik doe veel aan wielrennen, af en toe hardlopen en schaatsen.Voel me als 60-plusser heerlijk en ben blij dat ik nog alles kan doen. Hoewel ik die jonge mannen niet meer bij kan houden…
Wonderlijk bericht; Begint over de Dam tot Damloop, die slechts 16 km lang is, en begint dan over dat 50-plussers geen excuus hebben om er aan mee te doen omdat Marathons lopen (bijna 3 x zo lang) ongevaarlijk zou zijn. Dam tot damloop is niet te vergelijken met een marathon.
Beste Willem,
Bedankt voor je reactie. De inleiding is inderdaad wat onlogisch. De onderliggende boodschap is dat duursport, hoeveel kilometer dan ook, voor gezonde ouderen geen probleem is.
Vriendelijke groet!