Veel marathonlopers zullen zich waarschijnlijk vooral bezighouden met enkelblessures en blaren, maar iets waar ze ook aan kunnen denken is de gezondheid van hun blaas.
Volgens onderzoekster Melinda Abernethy van de Loyola University in Chicago kan de extra druk op het lichaam tijdens het lopen van een marathon de urinewegen belasten waardoor men onder het lopen of daarna last kan krijgen van incontinentie: ongewild urineverlies. “Mensen die al last hebben van incontinentie lopen ook het risico op problemen met de controle over de blaas tijdens de marathon,” aldus Abernethy.
Inspanningsincontinentie
Bij de marathonlopers gaat het om inspanningsincontinentie: urineverlies door fysieke activiteiten zoals hoesten, niezen en rennen. Het is de meest voorkomende vorm van incontinentie, die vaker voorkomt bij vrouwen dan mannen.
Onderzoekers van de Loyola University zullen samen met de Chicago Area Runners Association het verband gaan bestuderen tussen het rennen van lange afstanden en problemen met de bekkenbodem. Tot er meer bekend is raadt Abernethy marathonlopers aan om in de gaten te houden hoe veel ze drinken, en om de paar uur naar de wc te gaan tijdens een marathon.
Plassen uitstellen
“Een wc-bezoek uitstellen tijdens de marathon is niet goed voor je blaas” zegt Abernethy. “Lopers kunnen vochtafdrijvende dranken zoals koffie en thee het beste mijden in de uren voor het sporten, want deze kunnen de blaas stimuleren waardoor je vaker naar de wc moet.”
Volgens Abernathy kunnen bekkenbodemspieroefeningen zoals de Kegeloefening (vernoemd naar de uitvinder meneer Kegel) helpen voorkomen dat je ongewild urine verliest tijdens de marathon. Ook is het van belang dat lopers met hun dokter overleggen als zij hier last van hebben.
Bron: Sciencedaily