Medicijn dat je helpt nuchter te blijven in de maak

Wetenschappers zijn een pil aan het ontwikkelen die je helpt nuchter te blijven.

De ‘nuchter blijf’ pil zal proberen de effecten van alcohol op de hersenen beperken. Dit kan nuttig zijn om gênante momenten in dronken toestand te voorkomen. Maar volgens de onderzoekers is de pil juist ontwikkeld om mensen met ernstige drankproblemen te helpen.

Het geneesmiddel is volgens de onderzoekers binnen drie jaar, voor mensen met ernstige drankproblemen, beschikbaar via de huisarts.

Alcohol

Wereldwijd sterven er jaarlijks 2,5 miljoen mensen aan alcohol. Dat is meer dan aids, tuberculose of geweld. Alcohol is zelfs doodsoorzaak nummer één onder de mannen van 15 tot en met 59 jaar.

In de ontwikkelde landen is overmatig alcoholgebruik al jaren een groot probleem. Maar ook in Azië en Afrika is nemen alcohol gerelateerde problemen steeds meer toe. Door de stijgende inkomens zijn de inwoners steeds meer gaan drinken.

Overal ter wereld nuttigen mannen vaker gevaarlijke hoeveelheden alcohol dan vrouwen. Toch lijken vrouwen met een ware inhaalslag bezig te zijn. Het aantal vrouwelijke alcoholisten neemt namelijk fors toe. Een onderzoek van het omroepprogramma Uitgesproken EO liet zien dat het aantal vrouwen op AA-bijeenkomsten toeneemt. Op sommige avonden zijn er zelfs meer vrouwen dan mannen aanwezig. Ook de online hulp kent een grote stijging.

Advies

Af en toe een glas alcohol is geen enkel probleem. Anders wordt het wanneer het alcoholgebruik je gezondheid, je werk of je sociale leven in de weg staat. Het verraderlijke van een alcoholverslaving is dat het geleidelijk ontstaat. Iemand begint met af en toe een drankje voor de gezelligheid, na verloop van tijd neemt de frequentie van die drinkmomenten toe en uiteindelijk komt de persoon in kwestie tot de ontdekking dat hij of zij niet meer functioneert zonder alcohol.

Als norm voor schadelijk geldt 21 glazen alcohol per week voor mannen en 15 glazen per week voor vrouwen. Voorwaarde is wel dat er in die week twee dagen geen alcohol gedronken wordt. Als je meer drinkt dan deze bovengrens, kan de alcohol zeer schadelijke gevolgen voor het lichaam hebben. Bekende verschijnselen zijn maagklachten, leverklachten en geheugenverlies.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie