Meer kans op botbreuken met steroïde-injecties

0
763
Rugklachten

 

Bij ernstige rugklachten kunnen patiënten geïnjecteerd worden met steroïden, die de onderrug tijdelijk verdoven. Een nieuw onderzoek wijst er echter op dat deze injecties de kans op botbreuken met 30 procent kunnen verhogen. Vooral botbreuken in de wervelkolom kwamen in het onderzoek van het Henry Ford Hospital in Amerika vaker voor bij mensen die geïnjecteerd waren met steroïden. Het onderzoek werd gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de North American Spine Society in Dallas.

In het onderzoek werden de gegevens vergeleken van 6.000 patiënten die tussen 2007 en 2010 behandeld werden voor rugpijn. 3000 van hen kregen minstens één injectie met steroïden en de overige 3000 patiënten kregen dit niet. De totale groep bestond uit 3.840 vrouwen en 2.160 mannen. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 66 jaar. De onderzoekers vergeleken het aantal botbreuken in beide groepen, en stelden vast dat een hoger aantal steroïde-injecties verband hield met een grotere kans op botbreuken.

Botontkalking: extra risico

Hoofdonderzoeker Shlomo Mandel wijst erop dat de combinatie van de ziekte osteoporose (botontkalking) met steroïde-injecties risico’s kan opleveren voor de patiënt. Hij benadrukt dat patiënten goed geïnformeerd moeten worden.

Volgens de Osteoporose Stichting komt de ziekte onder 850.000 Nederlanders voor, en breekt er elke zes minuten iemand een bot ten gevolge hiervan. Een gebroken heup is vooral bij ouderen vervelend: 33 procent van de mannelijke slachtoffers overlijdt binnen één jaar. Bij de vrouwen is dit 24 procent. Helaas komt osteoporose veel bij ouderen voor, vooral bij vrouwen na de overgang. Aangezien rugklachten ook toenemen met de leeftijd van de patiënt, is het belangrijk dat er verder onderzoek komt naar de samenhang tussen de injecties met steroïden en het risico op botbreuken.

Link: Medical News Today