Meer kans op vitamine D-tekort door corticosteroïden

0
650

 

Mensen die orale corticosteroïden (prednison e.d.) gebruiken hebben ruim twee keer zoveel kans op een ernstige vitamine D tekort. Dat toont een Amerikaanse studie aan.

Niet eerder was er een verband gevonden tussen een vitamine D tekort en corticosteroïden. Onderzoekers adviseren artsen om de vitamine D spiegels bij patiënten die dit soort medicatie gebruiken goed in de gaten te houden.

Ernstige vitamine D tekort wordt onder meer geassocieerd met botontkalking, rachitis en spierzwakte.

Volgens de onderzoekers zou het vitamine D tekort mogelijk worden veroorzaakt doordat corticosteroïden een bepaald enzym stimuleren. Deze inactiveren de vitamine D.

Vitamine D
Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.

Vitamine D komt uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Deze voedingsmiddelen bevatten echter over het algemeen erg weinig vitamine D. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten (bijvoorbeeld paling, zalm en makreel). Deze bevatten iets meer vitamine D. In Nederland wordt vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd tot het niveau van roomboter.

Volgens de Gezondheidsraad hebben volwassen mannen en vrouwen (22-50 jaar) per dag 2.5 microgram vitamine D nodig. Hierbij wordt uitgegaan van voldoende blootstelling aan zonlicht, d.w.z. tenminste 15 minuten met handen en gezicht onbedekt. Voor mensen met een donkere huid en voor mensen die weinig buiten komen geldt een aanbevolen hoeveelheid van 5 microgram per dag. Bij het ouder worden neemt de productie in de huid af. Daarom geldt ook voor 50-plussers een hogere aanbevolen hoeveelheid.

Let op: Een langdurige te hoge inname van vitamine D kan schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Verder veroorzaakt een hoge inneming van vitamine D misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust en obstipatie. Nadelinge effecten als gevolg van een overmaat aan vitamine D zijn echter zeer zeldzaam.