Meer mensen met slaapapneu dan gedacht

2
947

Het aantal mensen met slaapapneu ligt veel hoger dan gedacht. Dat blijkt uit een grootschalig slaaponderzoek dat Philips, in samenwerking met de Universiteit Twente, de ApneuVereniging en Medisch Spectrum Twente, onder eigen medewerkers liet uitvoeren.

Het aantal mensen met slaapapneu ligt veel hoger dan gedacht. Dat blijkt uit een grootschalig slaaponderzoek dat Philips, in samenwerking met de Universiteit Twente, de ApneuVereniging en Medisch Spectrum Twente, onder eigen medewerkers liet uitvoeren.

Aan het onderzoek namen ruim 4.000 werknemers deel. Van hen bleek 6,4 procent last te hebben van slaapapneu. Zelfs vier op de vijf was zich helemaal niet bewust van de aandoening. Dit terwijl ze wel al met klachten rondliepen. Sommigen waren zelfs onder behandeling voor hartklachten, hoge bloeddruk, depressie en diabetes zonder dat de achterliggende slaapapneu door huisarts of specialist herkend was.

Slaapapneu

Slaapapneu is een ademhalingsstoornis waarbij mensen vaak adempauzes nemen tijdens hun slaap. Mensen die lijden aan slaapapneu kunnen wel veertig tot zestig keer bijna stikken per nacht. Keer op keer stokt hun adem gedurende tien seconden of langer. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in de weefsels en geven de hersenen het lichaam een signaal om wakker te worden. Zelf hebben zij dit op zo’n moment meestal niet in de gaten. De negatieve effecten, zoals vermoeidheid en een verminderd concentratievermogen, komen vaak pas overdag aan het licht. Lees hier meer over de symptomen bij slaapapneu.

Bron: artikel – Apneuvereniging

2 REACTIES

  1. Ik heb zelf al jaren apneu, ik stop maar 45 keer per uur met ademen. Een beugel heeft bij mij niet zoveel zin dit is alleen voor lichte apneu en slapen met een masker is niet te doen. Daardoor kreeg ik nog minder slaap dan door mijn apneu, dat heeft dan geen zin. Ik heb al bijna tien jaar apneu maar werk nog volledig, ben getrouwd en heb kinderen waartegen ik nog gewoon aardig ben. Ja ik ben iedere dag doodmoe, vooral tijdens vergaderingen is het een heel gevecht om wakker te blijven maar geen reden om thuis te gaan zitten. Ik heb al een masker geprobeerd, een MRA beugel en men heeft mij een operatie aangeraden. De operatie zie ik hier trouwens niet terugkomen als behandel methode, overigens zou ik die operatie ook niet willen ondergaan omdat er veel nadelen aan zitten en men niet kan garanderen dat het werkt. Momenteel ben ik een Snorex beugel aan het uitproberen maar vooralsnog slaap ik meestal zonder hulpmiddelen en probeer overdag gewoon mijn ding te doen. Recentelijk heb ik via het werk een PAGO onderzoek gehad en daarbij is gekeken naar bloedruk, hart, ecg, bloed, diabetis etc. Uit dit onderzoek is gebleken dat ik behalve de apneu kerngezond ben, hopen dat dat zo blijft en dat ik ooit van de apneu afkom. Ik heb ook nog didgeridoo spelen geprobeerd omdat men zei dat dat de ademstops kan verminderen, je moet toch alles eens geprobeerd hebben.

  2. hallo ook ik loop in het mst met abneu ik benvaak helemaal kapot als de dag al moet beginnen door dat ik een wiplass heb en apneu erbij is gekomen reageerd mijn lichaam totaal niet wat er verwacht werd ik heb een beugel maar ergens in de nacht ik heb geen idee waneer heb ik de beugel eruit gegooit en ligt hij op de grond of waar dan ook als ik wakker wordt en het masker heb ik nog niet gehad wel blijk ik nu stres legss te hebben en medicijn ervoor gekregen maar ik slaap nog steeds bar en bar slecht hoe het te verhelpen dit