Mensen die letten op voedingsetiket zijn dunner

0
943

Een team van onderzoekers dat onder leiding stond van de Universiteit van Santiago de Compostela stelde vast dat mensen die op het etiket kijken in de supermarkt een lager gewicht hebben dan mensen die dit niet doen.

Doe jij snel even boodschappen of sta jij stil bij de voedingswaarden van de producten die je koopt? Een team van onderzoekers dat onder leiding stond van de Universiteit van Santiago de Compostela stelde vast dat mensen die op het etiket kijken in de supermarkt een lager gewicht hebben dan mensen die dit niet doen. Het onderzoek werd gepubliceerd in het vaktijdschrift ‘Agricultural Economics’.

Het ging om een vrij groot verschil: vrouwen die op de voedingswaarden letten waren gemiddeld 4 kilo lichter dan vrouwen die niet keken op het etiket. Vrouwen werden sterker beïnvloed door het kijken op etiketten dan mannen. Vrouwen die dit vaak deden hadden een BMI van 1.48 punten lager dan de vrouwen die daar geen interesse voor toonden. Dit verschil was bij mannen maar 0.12 punten.

Onderzoek winkelgewoonten

Elk jaar wordt er door de Amerikaanse overheid een onderzoek uitgevoerd naar de gezondheid van de bevolking van het land. Dit heet het ‘‘National Health Interview Survey”. De onderzoekers gebruikten deze gegevens over 25.640 Amerikanen voor hun onderzoek. In het NHIS werd de deelnemers onder andere gevraagd naar hun eetgewoonten en naar hoe ze winkelden. Ze moesten ook de vraag beantwoorden of ze op etiketten keken in de supermarkt.

Het onderzoek toonde ook aan dat er een verschil is tussen mensen die in de stad wonen en mensen op het platteland. Stedelingen hebben meer interesse voor de voedingswaarden.

Overgewicht in Nederland

De Hartstichting meldt dat ruim de helft van de Nederlanders last heeft van overgewicht. Met obesitas is het gelukkig iets minder ernstig: 10% procent van de samenleving lijdt hieraan. Overgewicht en obesitas vormen een bedreiging voor de gezondheid; met name het risico op diabetes is groot. Afvallen is moeilijk omdat er veel voedingsmiddelen op de markt zijn die veel calorieën bevatten. Vaak worden die in de supermarkt zo neergelegd dat je ze gauw meepakt. Om jezelf te beschermen tegen overeten kun je op de verpakking kijken om je bewust te worden van het aantal calorieën dat je met het eten van het product naar binnen zal krijgen. Vervolgens kun je beoordelen of dit in een gezond eetpatroon past.

Bron: artikel Eurekalert

De Hartstichting