Het blijkt toch echt zo te zijn: mensen slapen slechter als het volle maan is. Dat toont een Zwitsers onderzoek aan. Onderzoekers van de universiteit van Basel analyseerden de gegevens van een studie uit 2000-2003 die circadiaanse ritmes en het slaap-waak ritme onderzocht.
Het blijkt toch echt zo te zijn: mensen slapen slechter als het volle maan is. Dat toont een Zwitsers onderzoek aan.
Onderzoekers van de universiteit van Basel analyseerden de gegevens van een studie uit 2000-2003 die circadiaanse ritmes en het slaap-waak ritme onderzocht.
Studie
Het experiment bestond uit 17 gezonde jonge vrijwilligers tussen de 20 en 31 jaar oud en 16 gezonde oudere proefpersonen in de leeftijd van 57 tot 74 jaar. De studie had op dat moment niets te maken met de maancyclus en het slaappatroon van mensen.
Terwijl de proefpersonen sliepen hielden de onderzoekers hun hersenactiviteit, oogbewegingen en hormoonproductie in de gaten.
Volle maan
Uit het onderzoek blijkt dat mensen beter slapen bij nieuwe maan en slechter slapen tijdens volle maan. Bij volle maan duurt het gemiddeld vijf minuten langer om in slaap te vallen. Ook slapen mensen bij volle maan gemiddeld twintig minuten korter. Bovendien daalt hun melatonine-niveau. Melatonine is een hormoon dat ons slaap-waakritme reguleert door het veroorzaken van
slaperigheid en een daling van onze lichaamstemperatuur.
Volgens onderzoeker Christian Cajochen is dit het eerste betrouwbare bewijs dat de maancyclus het slaapritme van mensen kan beïnvloeden.
Blijkt het dan toch niet tussen onze oren te zitten?
Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Current Biology.
Bron: artikel – NBCNews.com