Met pensioen gaan kan je gezondheid verbeteren

Met pensioen

Eerder verscheen een artikel op onze site dat met pensioen gaan slecht is voor je gezondheid. Onlangs kwam uit ander onderzoek juist naar voren dat de gezondheid van gepensioneerden erop vooruit gaat. Wat moeten we geloven? Goed met tijd omgaan speelt een belangrijke rol. Maar ook nu al kijken naar geldzaken is goed voor onze gezondheid. Is er voldoende pensioen om van te leven? Dat bespaart een hoop stress.

Waarom zou het slecht zijn om met pensioen te gaan?

Dat gepensioneerden minder fit zouden zijn heeft veel te maken met de manier waarop zij met hun tijd omgaan. Het krijgen van een depressie speelt hierbij een grote rol.

Gepensioneerden voelen zich vaak minder gewaardeerd. Hun rol in de samenleving lijkt uitgespeeld. Mentale en fysieke problemen hangen nauw met elkaar samen. Daarbij kan stress leiden tot lichamelijke problemen.

Daarom is het goed dat je gaat nadenken over een zinvolle tijdsbesteding. Liefst voordat het zover is. En activiteiten doen waar je plezier in hebt en voldoening uit haalt. Dan is de kans groot dat jij je als gepensioneerde juist beter voelt.

Minder stress

Peter Eibich heeft in Oxford een studie gedaan naar de gezondheidstoestand van gepensioneerden.  Voor zijn onderzoek heeft Eibich gegevens verzameld van meer dan tienduizend huishoudens. Hieruit blijkt dat gepensioneerden meer tevreden zijn over hun gezondheid. Ze voelen zich zowel fysiek als mentaal beter dan voorheen.

Ook bezoeken gepensioneerden minder vaak de dokter.

Voldoende slaap goed voor je gestel

Meer slaap, ongeveer zo’n drie kwartier per nacht, zorgt voor een fitter gevoel. Als je met pensioen bent kun je wat langer blijven liggen. Ook ervaren gepensioneerden minder spanning in hun dagelijks leven. Hierdoor slaap je ook beter.

Veel gepensioneerden trekken er regelmatig op uit met de fiets of gaan wandelen waardoor zij meer beweging hebben dan voorheen. Dit heeft eveneens een positief effect op de gezondheid. Het voorkomt de kans op tal van ziektes. Zo blijven het hart en de bloedvaten in goede conditie. De bloeddruk wordt lager. Dat maakt de kans op hart- en vaatziekten en een beroerte kleiner.

Ontspanning, beweging en voldoening

Dit blijken belangrijke sleutelwoorden voor een goede gezondheid.

Hoe bereik je ontspanning? Dat hangt voor iedereen af van de persoonlijke situatie. In zijn algemeenheid kun je stellen dat het belangrijk is om er regelmatig op uit te trekken. Activiteiten doen die je leuk vindt. Dit kan van alles zijn: museumbezoek, naar een theater gaan of een lekker dinertje.

Naast de positieve effecten voor het lichaam, zorgt lichaamsbeweging ook voor een fitter gevoel en een bepaalde mate van ontspanning.

Hoeveelheid geld is van invloed op je gevoel

Steeds meer berichten bereiken ons dat we minder pensioen krijgen. We weten nu nog niet exact hoe het eruit gaat zien. Misschien valt het mee. Maar als je overal op moet beknibbelen, beperkt dit je leven. Minder geld betekent vaak minder bewegingsvrijheid. Het kan zijn dat je de auto weg moet doen. Dat gaat vaak ten koste van je contacten met vrienden en familie. Soms heb je steeds minder te besteden voor de dagelijkse boodschappen. Al deze factoren zorgen voor meer stress.

Kom je geld tekort?

Om goed in te kunnen schatten of je later voldoende geld hebt, kun je gebruik maken van de pensioenwijzer van de overheid.

Als je te weinig overhoudt, kijk dan naar je uitgavenpatroon van nu. En beoordeel waar je op kunt bezuinigen. Je kunt op de traditionele manier maandelijks een bedragje opzij zetten. Maar er zijn ook andere manieren om aan meer geld te komen.

Bezit je een eigen woning met een overwaarde? Kijk dan of het slim is om nu te verhuizen. Sluit een gunstige hypotheek af met de huidige lage rente die je voor langere tijd vastzet. Geld wat in je huis zit kun je later amper meer betrekken voor cash uitgaven. Er zijn verschillende opties. Of je koopt een goedkoper huis en gebruikt je overwaarde voor een goede bankspaarregeling.  Je kunt het geld ook beleggen. Dit kan uiteindelijk veel meer opleveren, maar je loopt dan wel een hoger risico.

Je kunt ook proberen meer hypotheek te krijgen om een groter huis te kopen. Met daarbij de mogelijkheid om een gedeelte te verhuren. Met de lage rente is de kans groot dat je maandlasten niet veel meer zijn dan de huidige. Het is dan wel van belang dat je in een goed bereikbare plaats woont.

Wat is je drijfveer?

Voor een goede invulling van je tijd is het belangrijk om na te gaan wat je talenten zijn. Ben je creatief? Dan is het goed om hier iets mee te doen. Het gaat hier om het ontdekken van je innerlijke drijfveer. Waar word je blij van? Wat geeft je voldoening? Als je niet meer werkt kan je je nutteloos voelen. Door dienstbaar te zijn en anderen te helpen kun je ook een voldaan gevoel krijgen. Ook zelfcompassie speelt een belangrijke rol bij het ervaren van geluk.

Denk dus goed na over een goede invulling van je tijd. Dan kan deze periode je veel geluk en een goede gezondheid schenken!

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie