Met pensioen gaan slecht voor onze gezondheid

0
983

Met pensioen gaan heeft een nadelig effect op zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid. Dat blijkt uit een grootschalige studie. Hoewel pensionering in eerste instantie de gezondheid een kleine boost geeft, veroorzaakt het op lange termijn een drastische daling van de gezondheid.

Met pensioen gaan heeft een nadelig effect op zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid. Dat blijkt uit een grootschalige studie.

Hoewel pensionering in eerste instantie de gezondheid een kleine boost geeft, veroorzaakt het op lange termijn een drastische daling van de gezondheid.
Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

In het rapport ‘Work Longer, Live Healthier: The relationship between economic activity, health and government policy’ staat dat de kans dat mensen hun gezondheid als ‘zeer goed’ of uitstekend’ ervaren door het pensioen met veertig procent wordt verkleind. De kans op een klinische depressie wordt met ongeveer veertig procent verhoogd door pensionering. En de kans dat mensen medicijnen moeten gaan gebruiken wordt door pensionering zestig procent groter.

Lengte pensioen

De lengte van het pensioen is volgens het rapport ook bepalend. Mensen die dubbel zoveel jaar gepensioneerd zijn hebben zeventien procent meer kans op een klinische depressie dan mensen die de helft van de periode als gepensioneerde door het leven gaan. Ook is de kans dat ze medicijnen moeten gebruiken negentien procent groter.

Bron: artikel – Institute of Economic Affairs