“Minder criminaliteit door ADHD medicatie”

0
1352

 

Mensen met ADHD die een misdaad begaan hebben minder kans om weer de wet te overtreden als ze medicatie krijgen voor hun aandoening. Dit is de uitkomst van een Zweeds onderzoek dat deze maand gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine.

Eerdere onderzoeken toonden aan dat mensen met ADHD vaker overtredingen begaan dan de gemiddelde bevolking. Volgens hulpgroepen en experts zou een betere toegang tot medicijnen voor mensen met ADHD de criminaliteit terugdringen en zo geld besparen. De onderzoekers zeggen dat de voordelen van medicijngebruik afgewogen moeten worden tegen de nadelen.

Onderzoek criminelen met ADHD

De onderzoekers van het Karolinska Institute keken naar data van meer dan 25.000 mensen met ADHD in Zweden. Ze stelden vast dat mensen met ADHD vaker een overtreding begaan (27% van de mannen en 15% van de vrouwen) dan mensen zonder deze aandoening (9% van de mannen en 2% van de vrouwen). Ook werd vastgesteld dat mensen die hun medicatie nemen 32-41% minder kans hebben om een overtreding te begaan dan mensen die zes maanden of meer zonder medicijnen leven.

Onderzoekster Seena Fazel zegt dat medicatie de impulsieve keuzes van mensen met ADHD kan beperken, en deze mensen beter in staat stelt hun leven goed te organiseren waardoor ze aan het werk kunnen blijven en relaties kunnen onderhouden. Mede-onderzoeker Paul Lichtenstein zegt: “Er wordt gezegd dat 30 tot 40% van de criminelen die herhaaldelijk strafbare feiten plegen ADHD hebben. Als hun kans op herhaling van strafbaar gedrag met 30% kan worden teruggebracht zou dit uiteraard uitmaken voor de algemene criminaliteit in de samenleving.”

Volgens de onderzoekers zijn hun resultaten uit Zweden ook toe te passen op de rest van West-Europa, omdat het aantal kinderen met ADHD en de hoeveelheid medicatie die wordt voorgeschreven ongeveer gelijk zijn.

Voordelen verstrekken medicijnen

De onderzoekers keken naar verschillende soorten overtredingen, van kleine criminaliteit tot geweldsdelicten, en vonden een afname in alle soorten criminaliteit als mensen hun medicatie namen. De onderzoekers erkennen dat decriminelen die medicijnen aangeboden kregen waarschijnlijk ook steun kregen uit andere diensten, en dat dit ook kan hebben bijgedragen aan de afname in overtredingen. Ook wijzen de onderzoekers erop dat mensen naast ADHD ook andere psychische aandoeningen kunnen hebben, waardoor het moeilijk is om uit te zoeken hoe ADHD bijdraagt aan crimineel gedrag.

Philip Asherson, psychiater en directeur van de Britse steungroep voor mensen met ADHD, de “UK Adult ADHD network”, wijst erop dat het nemen van medicatie een vrije keuze is, en dat niemand hiertoe gedwongen wordt. Ook heeft het bekendste medicijn, Ritalin, bijwerkingen, en wijst Asherton erop dat er natuurlijk ook een grote groep mensen met ADHD is die niet betrokken zijn bij criminaliteit. Wel zegt hij dat de kosten van het verschaffen van medicijnen aan criminelen flink minder zijn dan de kosten van werkloosheid en van het rechtssysteem.

Bron: BBC