Minder kans op leverkanker met aspirine

aspirine bloedverdunner

Onderzoekers toonden aan dat de kans op leverkanker met 50 procent afneemt als men tenminste éénmaal per maand een aspirine slikt. Ook de kans op chronische leverziekten nam met de helft af bij het gebruik van de bekende pijnstiller.

Aspirine gebruik je normaal gesproken om directe pijn weg te nemen, maar volgens de conclusies van een nieuw onderzoek zou het middel ook op de lange termijn bijdragen aan je gezondheid. Het onderzoek toonde aan dat de kans op leverkanker met 50 procent afneemt als men tenminste éénmaal per maand aspirine slikt. Ook het risico op overlijden aan chronische leverziekten neemt op deze manier met de helft af. Dit concluderen wetenschappers in een onderzoek dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat aspirine verschillende vormen van kanker kan voorkomen. Ook verkleint het middel de kans op een hartaanval en een beroerte.

Dit onderzoek maakte gebruik van enquêtes, die werden ingevuld door 300.000 mensen tussen de 50 en 71. De deelnemers gaven aan hoeveel aspirine zij hadden gebruikt in de 12 maanden voorafgaand aan het onderzoek. Vervolgens werden deze mensen 10 tot 12 jaar gevolgd. In deze periode ontwikkelden 250 mensen leverkanker, en 428 mensen overleden aan chronische leverziekten.

‘Aspirine is geen preventief medicijn’

Mensen die aangaven dat ze in het jaar ervoor minstens één keer per maand een aspirine hadden gebruikt, hadden 49 procent minder kans op het ontwikkelen vande meest voorkomende vorm van leverkanker. Het risico om gedurende de 10 jaarvan het onderzoek te overlijden aan chronische leverziekten was voor hen 50 procent lager vergeleken met mensen die geen aspirine namen.

Bijna de helft van de gevallen van leverkanker komen voor bij mensen die al chronische leverziekten hebben. Beide aandoeningen houden verband met hepatitis infecties, alcoholgebruik, bepaalde stofwisselingsziekten en een verkeerd eetpatroon.

Experts waarschuwen dat het nog niet zeker is dat aspirine ingezet kan worden om kanker en hartaanvallen te voorkomen. Een bekende complicatie van aspirine is een inwendige bloeding. Vooral mensen met leverkanker zijn daar gevoelig voor. Leverkanker kan volgens hen in de meeste gevallen op een andere manier voorkomen worden.

Bron: Telegraph

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie