We worden niet per se gelukkiger wanneer we minder gaan werken. Dat blijkt uit een grootschalige studie van de Korea University.We worden niet per se gelukkiger wanneer we minder gaan werken. Dat blijkt uit een grootschalige studie van de Korea University.
Kortere werkweek
In 2004 is de officiƫle werkweek in Zuid-Korea teruggebracht van zes naar vijf dagen. Voor 2004 was de zaterdag ook een werkdag. Ook werd de 44-urige werkweek ingeruild voor een 40-urige werkweek. Dit om de levenstandaard te verbeteren, de vrijetijdsindustrie te stimuleren en het aantal werkgerelateerde ongelukken te verminderen.
Reden genoeg om het onderzoek in Zuid-Korea uit te voeren. Onderzoekers bestudeerden tussen 1998 en 2008 stedelijke Koreaanse huishoudens.
Werkende moeders
De onderzoekers ontdekten dat werkende vrouwen en moeders over het algemeen meer tevreden zijn met de hervormende maatregelen dan de mannen. Dit komt omdat vrouwen voortdurend bezig zijn om de balans te vinden tussen hun werk en hun gezin en dus meer last hebben van lange overuren.
Ook al zijn bijna alle ondervraagde full-time werknemers, en vrouwen in het bijzonder, over het algemeen dankbaar dat hun werkweek is ingekort, het blijkt geen significante invloed te hebben op de mate waarin ze tevreden zijn met hun werk en het leven.
Stress
Volgens de studie blijkt dat de kortere werkweek er juist toe leidt dat werknemers in minder tijd meer moeten doen. Sommige bedrijven hebben ook de neiging om minder vakantiedagen te geven.
Geluksgevoel
De bevindingen kunnen twee dingen betekenen. Of de traditionele theorie dat meer werken een negatieve invloed heeft op het persoonlijk geluk van de werknemers klopt niet. Of het betekent dat de positieve impact die minder werkuren op het geluksgevoel heeft, gelijk weer wegvalt doordat de stress op het werk toeneemt.
Bron: artikel – ScienceDaily