Minstens 200 zieken door besmette zalm

0
676

Minstens 200 Nederlanders zijn ziek geworden na het eten van zalm die besmet was met salmonella. Dit meldt het RIVM. Verwacht wordt dat het werkelijke aantal besmettingen nog hoger ligt. Het gaat om de gerookte zalm van visfabrikant Foppen uit Harderwijk.

Minstens 200 Nederlanders zijn ziek geworden na het eten van zalm die besmet was met salmonella. Dit meldt het RIVM. Verwacht wordt dat het werkelijke aantal besmettingen nog hoger ligt. Het gaat om de gerookte zalm van visfabrikant Foppen uit Harderwijk. Foppen leverde aan onder andere Albert Heijn en Aldi, maar ook aan groothandels en viswinkels. Inmiddels zijn de producten die een gevaar opleveren op aanwijzing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit verwijderd uit de schappen.

Besmette zalm in huis

Het Voedingscentrum raadt aan om zalm met de nummers EL-41A82EC of NL-6115EG niet te eten, maar uit de koelkast te halen en weg te gooien. De besmette zalm is voor zover bekend alleen naar de VS geëxporteerd. Daar zijn ongeveer 100 mensen ziek geworden van de salmonella bacterie.

Salmonella symptomen

Salmonella is een darmbacterie. Na het binnenkrijgen van de bacterie wordt niet iedereen ziek. Als men wel ziek wordt, krijgt men binnen 12 tot 48 uur na het eten van de zalm symptomen zoals koorts, misselijkheid, overgeven, diarree, buikkrampen en hoofdpijn. Na een paar dagen rust en veel drinken gaat dit meestal over.
Bron: RIVM