Moeder met stress kan astma kind verergeren

0
813

 

Moeders met stress kunnen de astma van hun kind verergeren, dat stellen Japanse onderzoekers.

Boos en geïrriteerde moeders of moeders die proberen hun emoties te onderdrukken kunnen de toestand van hun dochter of zoon verergeren, vooral wanneer ze jong zijn.

Aan het onderzoek namen in totaal 223 moeders deel. De wetenschappers hebben een jaar lang het effect onderzocht van stress en hun manier van opvoeden op hun kind dat aan astma lijdt.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat kinderen ouder dan zeven jaar de ergste aanvallen hadden als hun moeder overbeschermend was. Maar jonge kinderen leden meer met een chronische boze of een geïrriteerde moeder of wanneer een moeder haar emoties onderdrukte.

Jun Nagano, van de Kyushu University Institute of Health Science in Japan zegt: ‘Het stressniveau of welzijn van een moeder kan verbaal of non-verbaal overgebracht worden op haar kind en via een psycho-fysiologische weg de astma beïnvloeden.’ Hij voegt toe: ‘Aan de moeders van jonge kinderen adviseren wij om meer aandacht te besteden aan het verminderen van stress. Moeders van oudere kinderen kunnen worden aangemoedigd om hun eigen welzijn te vergroten door voorzichtig te zijn in het bemoeien met hun kinderen.’