Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat last van: acné. In sommige gevallen is de acné zo erg dat er littekens achterblijven en het zelfvertrouwen beschadigd kan raken. Hoog tijd dus dat er een keer een effectieve oplossing gevonden wordt.
Mogelijk nieuwe manier om acné te bestrijden
Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat last van: acné. Het is altijd vervelend om puistjes te hebben, maar in sommige gevallen is de acné zo erg dat er littekens achterblijven en het zelfvertrouwen beschadigd kan raken. Hoog tijd dus dat er een keer een effectieve oplossing gevonden wordt.
Acné wordt veroorzaakt door een bacterie, Propionibacterium acnes, die altijd op onze huid aanwezig is. In de tienerjaren neemt het aantal sterk toe, waardoor er ontstekingen ontstaan: puistjes. De aanpak van acné is beperkt, en al jaren is er geen nieuwe oplossing uitgevonden. Er kan antibiotica genomen worden, maar er is nu zelfs een groep acné-veroorzakende bacteriën die daar resistent tegen is geraakt. Aangezien acné ook deels met hormonen te maken heeft, kan er een hormoonbehandeling worden gestart. Dit heeft vaak wel bijwerkingen.
Virus tegen bacterie
Een groep Amerikaanse wetenschappers van de UCLA en de Universiteit van Pittsburgh pakt het slimmer aan, en laten de natuur haar werk doen. Ze hebben namelijk een virus ontdekt dat óók op de huid van mensen leeft en verder niet schadelijk is, maar wel de acné-bacterie aanvalt en doodmaakt. Dit virus kan dus ingezet worden om mensen met te veel acné-bacteriën van hun acné te verlossen.
De onderzoekers haalden met mee-eter verwijder strips bacteriën en virussen van de neuzen van mensen met en zonder acné. Toen ze naar de genen van de virussen keken, bleek dat de genen voor 85 procent met elkaar overeen kwamen. Meestal zijn virussen veel verschillender. Doordat de virussen allemaal bijna hetzelfde werken, kunnen ze goed worden ingezet om één specifieke bacterie te bestrijden, zonder dat ze daarbij ook andere (goede) bacteriën aanvallen.
Einde aan acné?
Onderzoekster Dr. Jenny Kim zei: “Acné kan mensen erg ontsieren en hun zelfvertrouwen beschadigen, vooral bij tieners. Wij kunnen de levens van patiënten veranderen met deze behandeling. Het wordt tijd dat we een nieuwe manier vinden om deze bekende kwaal te verhelpen.”
Het onderzoeksteam is van plan om in laboratoria te onderzoeken of de virussen veilig op mensen kunnen worden toegepast voor de behandeling van acné. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift mBio.