“MS toch auto-immuunziekte”

De ziekte Multiple sclerose, beter bekend als MS, wordt veroorzaakt door immuun-falen. Dat blijkt uit een onderzoek van een internationale groep wetenschappers. De groep ontdekte 29 nieuwe types genen die de kans op MS verhogen. Dat MS een auto-immuunziekte is, werd al langer vermoed. Bij immuun-falen valt het afweersysteem het eigen lichaam aan.

Bij het onderzoek vergeleken de wetenschappers het bloed van zowel MS-patiënten als gezonde mensen. Hierbij ontdekten ze 29 gentypes die het risico op de ziekte verhogen. Door de ontdekking van deze gentypes, die voorheen nog niet bekend waren, liep het aantal risicogenen op van 23 naar 52.

Door MS raakt het zenuwweefsel van de hersenen en het ruggenmerg ontstoken. Bepaalde genen hebben moeite met de rijping van witte bloedcellen en de stofwisseling van vitamine D. Hierdoor ontstaat littekenweefsel op de zenuwen. Deze gaan dan aanzienlijk minder goed functioneren. Uiteindelijk zal de patiënt de controle over de spieren verliezen.

De ontdekking dat MS een auto-immuunziekte is, schept volgens Reuters nieuwe mogelijkheden voor behandeling. ‘MS-patiënten zouden baat kunnen hebben bij bepaalde stoffen uit kankermedicijnen.’

Wereldwijd lijden er zo’n 2,5 miljoen mensen aan MS. Onder jong volwassenen is het zelfs een van de meest voorkomende ziekten. Een van de meest voorkomende symptomen van MS is krachtvermindering, vooral in de benen.

Andere klachten zijn minder scherp zien, vermoeidheid, problemen bij het zien van kleuren en dubbel zien. De ziekte MS openbaart zich vaak tussen het 20steen 40ste levensjaar. Een erg ongelukkige timing, want dit is juist de periode waarin het vaak draait om studeren, kinderen krijgen, werk en carrière.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie