Na buitenbaarmoederlijke zwangerschap minder vaak zwanger

0
945

Vrouwen die bij hun eerste zwangerschap te maken krijgen met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebben een verhoogd risico op meerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, en krijgen in hun leven minder kinderen.

Vrouwen die bij hun eerste zwangerschap te maken krijgen met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebben een verhoogd risico op meerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, en krijgen in hun leven minder kinderen. Dit is de conclusie van onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen. Hun onderzoek werd gepubliceerd in het vaktijdschrift Human Reproduction.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 2.917 vrouwen die tussen 1977 en 1982 een buitenbaarmoedelijke (of ectopische) zwangerschap hadden gehad. De groep werd tot en met het jaar 2009 gevolgd. De cijfers werden vergeleken met de gegevens van vrouwen die een miskraam hadden gehad, vrouwen die een abortus hadden laten plegen en vrouwen die zonder complicaties waren bevallen. Ook was er een controlegroep van vrouwen die aan het begin van de studie nog niet zwanger waren geweest.

Volgens de onderzoekers is het risico op herhaling van de aandoening bij vrouwen die een ectopische zwangerschap hebben gehad 17.7 procent. Normaal ligt dit risico rond de 1 procent.

Minder kinderen

Vrouwen die een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hadden gehad bevielen gedurende het 32 jaar durende onderzoek het minst vaak: 69 bevallingen per 100 vrouwen. Bij de vrouwen in de controlegroepen was het aantal bevallingen tot wel 1,8 keer hoger.