Nagellak en haarspray verhogen mogelijk risico op diabetes

0
629

 

Jezelf helemaal optutten voor een avondje uit, of toch maar puur natuur? Het is verstandig op te letten wat er in je cosmetica zit. Onderzoekers uit Amerika zetten namelijk vraagtekens bij bepaalde chemicaliën in beautyproducten.

Diabetes

Vrouwen die veel gebruik maken van beauty producten lopen een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes, zeggen onderzoekers uit de Verenigde Staten. Een team uit Brigham en Boston zegt dat ze een link gevonden heeft tussen ftalaten (een bepaald soort chemicaliën die in veel beauty producten zit) en de ziekte. Ze toonden aan dat vrouwen die de hoogste concentratie van deze chemicaliën in hun lichaam had, tot wel twee keer zoveel risico hadden op het ontwikkelen van diabetes dan de vrouwen met de laagste concentratie in hun lichaam.

Ook werd er een link gevonden tussen hoge hoeveelheden ftalaat en insulineresistentie onder vrouwen. Dit is vaak een voorloper van Type 2 diabetes.

Ftalaten

Ftalaten zijn een groep van chemicaliën die in een laboratorium worden gemaakt. Ze komen voor in zelfbruiner, nagellak, shampoos, zepen en haarlak. Ook zitten ze in plastic en verpakkingen. Ze kunnen de hormonen van het menselijk lichaam imiteren.

De onderzoekers analyseerden informatie van 2.350 Amerikaanse vrouwen tussen de 20 en 80, die tussen 2001 en 2008 meededen aan een groter gezondheidsonderzoek. 217 gaven aan diabetes te hebben. In het onderzoek werd gelet op andere factoren die het resultaat konden beïnvloeden, zoals hoeveel calorieën een vrouw at op een dag. Maar zelfs als die factoren werden meeberekend bleef de conclusie dat hoge hoeveelheden ftalaten leidden tot een hoger risico op diabetes.

Meer onderzoek

De onderzoekers zeiden wel dat hun resultaten nog beter onderzocht moeten worden, en dat ftalaten ook uit andere bronnen kunnen komen dan cosmetica. Ook werd er maar op één moment onderzoek gedaan. De vrouwen zouden eigenlijk herhaaldelijk onderzocht moeten worden.

In een vaktijdschrift schrijven de onderzoekers dat het mogelijk was dat de chemicaliën het risico op diabetes indirect verhogen door een storing te veroorzaken in het metabolisme van vetweefsel, wat kan leiden tot insulineresistentie.

Er is al vaker onderzoek gedaan dat de gezondheidsrisico’s van ftalaten aan het licht stelt. Onderzoekers van het Mount Sinai Medical Center vonden al een link tussen obesitas in jonge kinderen en blootstelling aan ftalaten. Zij zeiden dat hun onderzoek aantoonde dat kinderen zo min mogelijk met deze chemicaliën in contact moeten komen.