Nederlander heeft het vaak te druk

0
1078

Veel Nederlanders hebben het vaak te druk. Uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders te weinig tijd heeft. De oorzaak van tijdsdruk zijn vaak lange werkweken en overwerk.

Veel Nederlanders hebben het vaak te druk. Uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders te weinig tijd heeft.

De oorzaak van tijdsdruk zijn vaak lange werkweken en overwerk. Maar liefst zestig procent van de vrouwen en 52 procent van de mannen tussen de 20 en 65 jaar heeft een paar keer per week of per maand het gevoel het te druk te hebben.

Ondanks de tijdsdruk wil een derde van de ondervraagden minder werken. Zodra de werktijden beter kunnen worden afgestemd op het privéleven wil 29 procent meer werken.

De balans tussen werk en privé zal volgens de helft van de Nederlanders verbeteren wanneer er meer voorzieningen buiten werktijd open zijn. Vaak vallen de openingstijden van veel voorzieningen, zoals scholen en kinderopvang samen met de werktijden van veel Nederlanders.

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau willen de ondervraagden graag meer zeggenschap over hun werktijden.

Werk-privé balanstest
Wil je weten of je werk-privé situatie gezond en in balans is? Doe dan de werk-privé balanstest.

Werkstress
Heb je last van stress op je werk? Healthylives heeft een aantal tips om stress te herkennen en op te lossen.

Het oplossen van stress is niet gemakkelijk en het verdient eigenlijk per individu een andere aanpak. Ook is het ene type persoon veel minder gevoelig voor stress dan het andere. Een aantal algemene tips willen we je toch geven:

-Zorg extra goed voor je zelf als je gestresst bent. Ga veelvuldig sporten en eet gezond. Het extra innemen van vitamine B kan ondersteunend helpen. Op het moment dat je in perioden van stress je gezondheid verslechtert, ligt een burn out op de loer.

-Probeer grip te krijgen op je werkzaamheden. Stel concrete doelen en plan je activiteiten. Overzicht in je werk, werkt stressverlagend.

-Bespreek problemen met je collega’s en baas. Vraag ook vrienden en kennissen mee te denken over de problemen die je ervaart. Vraag je zelf ook af waarom je gestresst raakt van bepaalde zaken. Wat is de achterliggende oorzaak?

-Durf nee te zeggen! Je kan niet alles aannemen. De frustratie is vaak dat je door de grote hoeveelheid aan taken alles maar half kan doen, wat tot minder goede resultaten leidt.

-Vind je ontspanning thuis. Ben actief thuis, doe leuke dingen, ga sporten en focus je op andere dingen dan je werk. Denk ook eens aan een yoga of meditatiecursus.