Het is steeds vaker in het nieuws: mensen moeten oppassen met het teveel eten van zout. Gemiddeld krijgen Nederlanders 7 gram zout binnen. Dat is veel teveel, 1 tot 3 gram is eigenlijk voldoende. Een teveel aan zout kan tot een verhoging van de bloeddruk leiden, wat vervolgens weer hart en vaatziekten tot gevolg kan hebben. Verse voedingsmiddelen bevatten van nature weinig zout. Het meeste zout voegen we zelf aan ons eten toe en krijgen we binnen doordat fabrikanten zout gebruiken bij de productie van bijvoorbeeld brood, kaas, wordt, sauzen, soepen en snacks. Veel kant en klaar maaltijden bevatten dan ook erg veel zout.
Het is steeds vaker in het nieuws: mensen moeten oppassen met het teveel eten van zout. Gemiddeld krijgen Nederlanders 7 gram zout binnen. Dat is veel teveel, 1 tot 3 gram is eigenlijk voldoende. Een teveel aan zout kan tot een verhoging van de bloeddruk leiden, wat vervolgens weer hart en vaatziekten tot gevolg kan hebben. Verse voedingsmiddelen bevatten van nature weinig zout. Het meeste zout voegen we zelf aan ons eten toe en krijgen we binnen doordat fabrikanten zout gebruiken bij de productie van bijvoorbeeld brood, kaas, wordt, sauzen, soepen en snacks. Veel kant en klaar maaltijden bevatten dan ook erg veel zout.
Healthylives heeft een uitgebreid artikel geplaatst met praktische tips om het zoutgebruik te verminderen. Dit artikel kan je hier lezen.
Ik merk dat het verleidelijk is om veel zout te gebruiken. Af en toe krijg je in een restaurant flauwe gerechten voorgeschoteld. Het eerste wat ik doe is het zout pakken.