Nieuw ingrediënt uitgevonden voor “vol” gevoel

1
708

 

Diëten is best moeilijk als je nog honger hebt na het eten van een kleine maaltijd. Daarom hebben onderzoekers uit de Amerikaanse staat Philadelphia nu een speciaal ingrediënt uitgevonden waar je sneller een vol gevoel van krijgt. De eerste tests met het goedje verliepen voorspoedig, en daarom werd het product gepresenteerd op een congres van de American Chemical Society.

Het ingrediënt is een nieuwe versie van een toegevoegde stof die al meer dan 50 jaar in voedingsmiddelen voorkomt. Het stofje, methyl cellulose, is een witte poeder die oplost in koud water en bij verhitting een soort gelei vormt. Door de structuur houdt het de andere ingrediënten van een product goed bij elkaar, en het zit nu al in broodwaren, snoepjes en kant-en-klaar maaltijden. Maar wordt methyl cellulose dus voor het eerst als anti-honger ingrediënt gebruikt.

Anti-honger ingrediënt

“Dit ingrediënt zal mensen een voldaan gevoel geven na het eten van kleinere maaltijden”, aldus Carsten Huettermann, onderzoeker. “met dat gevoel van een gestilde honger zullen ze geen trek hebben in nog meer eten. In ons eerste onderzoek zagen we dat mensen 13 procent minder calorieën aten in de maaltijd nadat ze ons product hadden gegeten. Nu moeten we onderzoeken hoe het precies in zijn werk gaat, en of het product gebruikt kan worden bij het onder controle houden van het gewicht.”

Huettermann legt uit dat normale versies van methyl cellulose meteen door de maag gaan en daardoor niet werken tegen het hongergevoel. Het nieuwe ingrediënt vormt een gel op lichaamstemperatuur, en de gel blijft een tijd in de maag zitten voordat het doorstroomt naar de dunne darm. Het stofje wordt nu ontwikkeld als ingrediënt in koude voedselproducten zoals fruitshakes, smoothies en yoghurts.

Tips voor vol gevoel

Als je het niet zo hebt op kunstmatige toevoegingen aan je eten, kun je ook deze tips opvolgen die zorgen dat je sneller vol zit.

  • Eet voedsel waar veel sap in zit. Een voorbeeld is komkommer. Daar kun je gerust een heleboel van naar binnen werken zonder dat je veel calorieën naar binnen krijgt. Door al het water dat komkommer bevat, zul je snel genoeg hebben. Ook van sla kun je met 11 calorieën per 100 gram nooit te veel eten, en dus kun je doorgaan tot je echt lekker vol zit.
  • Kies eten dat je niet snel weghapt. Een liga uitpakken en opeten is zo gepiept. Maar dan hebben je hersenen minder de tijd om erbij stil te staan dat je aan het eten bent. Kies dus producten waar je even moeite voor moet doen, zoals bijvoorbeeld een sinaasappel. Met het pellen ben je even bezig, en daardoor kunnen je hersenen daarna beter doorgeven dat je honger over is omdat je hebt gegeten.
  • Als je hersenen goed beseffen dat je aan het eten bent, zul je sneller vol zitten en daar ook langer van genieten. Focus dus op je eten, en laat de andere activiteiten even links liggen. Het klinkt misschien een beetje vies, maar met je handen eten werkt ook tegen het hongergevoel. Doordat je je eten voelt, zijn je hersenen bewust van het feit dat je voedsel binnenkrijgt. Ruik ook aan je eten, en geniet van de kleuren. Hoe meer zintuigen betrokken zijn, hoe beter.
  • Eet langzaam. Je hersenen hebben ongeveer 20 minuten nodig om het seintje door te krijgen van je maag dat je vol zit. Als je snel eet, kun je in de tussentijd nog allemaal ‘overbodige’ calorieën naar binnen werken. Neem kleine hapjes, en kauw aandachtig. Zo zul je minder calorieën hebben gegeten tegen de tijd dat je doorkrijgt dat je vol zit.

bron: sciencedaily

1 REACTIE