Er zit nog te veel zout in onze voeding. Dat laat Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) weten. De voedingsindustrie maakt haar belofte niet waar om het zoutgehalte in voeding terug te brengen. Het gemiddelde zoutgehalte in bewerkte voedingsmiddelen was in 2010 net zo hoog als in 2009.
Er zit nog te veel zout in onze
voeding. Dat laat Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) weten. De voedingsindustrie
maakt haar belofte niet waar om het zoutgehalte in voeding terug te brengen. Het gemiddelde zoutgehalte in bewerkte voedingsmiddelen was in 2010 net zo
hoog als in 2009.
De levensmiddelenindustrie had beloofd het zoutgehalte in 2010 met twaalf
procent terug te brengen ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal heeft de
VWA 984 producten onderzocht en geconstateerd dat het gemiddelde zoutgehalte
niet significant is gedaald.
Een hoge zoutinname is
gekoppeld aan een hoge
bloeddruk, wat kan leiden tot hartaanvallen of beroertes.
Aan volwassenen wordt geadviseerd om de dagelijkse inname van zout te
beperken tot 6 gram per dag. Dit is ongeveer een theelepeltje. Volwassenen
krijgen gemiddeld negen gram zout per dag binnen.
Het gaat vooral om fabrieksvoedsel zoals voorverpakt
brood, kaas, kant- en klaarmaaltijden, soepen, sauzen, chips, vleeswaren en
diepvriessnacks. Vaak zitten er grote verschillen in het zoutgehalte van
producten van dezelfde soort. Daaruit leidt de VWA af dat het goed mogelijk is
het zoutgehalte terug te brengen.
Uit eerder onderzoek blijkt dat het stellen van
wettelijke beperkingen aan de hoeveelheid zout in producten is 20 keer
effectiever is dan het aanbieden van voedingsadviezen. Concrete afspraken of
wettelijke maatregelen werken veel beter dan zelfregulering.