Obesitas bij kinderen vervroegt puberteit en vermindert vruchtbaarheid

0
766

 

Experts zeggen dat obesitas in de kinderjaren een negatief effect heeft op de voortplanting. Ze vrezen dat het overgewicht een vervroegd begin van de puberteit teweegbrengt, wat leidt tot een verminderde vruchtbaarheid – vooral bij vrouwen.

Bij meisjes begint de puberteit in het algemeen steeds eerder, en het probleem neemt steeds sneller toe, meldt het blad ‘Frontiers in Endocrinology’.

Obesitas en vruchtbaarheid

Professor Patrick Chappell van Oregon State University zegt: “Het probleem dat zo veel mensen aan obesitas lijden is erg recent als je het in evolutionair opzicht bekijkt. En omdat de voedingsstatus zo belangrijk is bij de voortplanting, kunnen metabolische syndromen die veroorzaakt worden door obesitas een grote impact hebben op de vruchtbaarheid. Beide extremen van het spectrum, anorexia en obesitas, kunnen geassocieerd worden met vruchtbaarheidsproblemen.”

Een theorie is dat het dieet de lichaamsklok verstoort, waardoor er een verandering in de hormoonbalans ontstaat. Een verstoorde slaap-waak cyclus kan de afgifte van bepaalde hormonen zoals cortisol, testosteron en insuline beïnvloeden, ontdekten onderzoekers.

De biologische klok en puberteit

Professor Chappell zegt: “Elke verstoring van de biologische klok van ons lichaam kan een aantal problemen veroorzaken, en grote veranderingen in het eetpatroon en het metabolisme kunnen deze klok beïnvloeden.”

“Verstoring van de klok door dieet kan het normale metabolisme in de war brengen, waardoor de schade nog erger wordt. Ook kunnen zo het slaapvermogen en de vruchtbaarheid worden aangetast.”

Eerdere studies waarbij mensen onderzocht werden stelden al een verband vast tussen vroege puberteit en het risico op kanker in de voortplangtingsorganen, diabetes op volwassen leeftijd, en het metabool syndroom.
Een vroeg begin van de puberteit wordt ook geassocieerd met een toename van depressie bij meisjes, en met een verhoogde mate van delinquent gedrag, roken en vroege seksuele ervaringen bij zowel jongens als meisjes.