Oermens oorzaak overgewicht

4
1043

De oermens, die deels nog steeds in onze genen verschuilt, is de oorzaak van de toenemende problematiek rondom overgewicht. Dat concludeert gezondheidswetenschapper en organisatiepsycholoog Reint Jan Renes van de Wageningen Universiteit.

De oermens, die deels nog steeds in onze genen verschuilt, is de oorzaak van de toenemende problematiek rondom overgewicht. Dat concludeert gezondheidswetenschapper en organisatiepsycholoog Reint Jan Renes van de Wageningen Universiteit.

Onbewust en ook instinctief kiezen wij voedsel dat de oermens in slechte omstandigheden nodig had. Dit voedsel is echter voor de mens van tegenwoordig te vet en veel te veel.

Volgens Renes weet de ‘homo economicus’ -zoals hij de moderne mens noemt- precies wat goed en wat niet goed voor hem is, maar heeft hij misschien onbewust last van zijn evolutionaire oorsprong.

BMI en overgewicht
Wil je weten of jij op het goede gewicht zit? Bereken dan je BMI in onze BMI meter. De BMI (Body Mass Index) –meter geeft een verhouding weer tussen je gewicht en de lengte van je lichaam.

Door middel van de BMI meter kun je zien of jij op het juiste gewicht zit. Met één druk op de knop zie je wat je BMI-waarde is en wat deze inhoudt. Wij geven jou tips op je BMI-waarde te verbeteren of op peil te houden.

4 REACTIES

  1. Dat is precies wat prof. Frits Muskiet in het UMC te Groningen ook zegt. Dat zou dus betekenen dat mensen met overgewicht deels niets kunnen doen aan hun zwaarlijvigheid. Mijn vraag is dan waarom de een wel last heeft van overgewicht en de ander helemaal niet. Het kan toch niet zo zijn dat de slanke mensen de genen van de oermens niet heeft of juist wel. Immers, dat beweren de meeste slanke mensen: “ik kan eten wat ik wil en wordt toch niet zwaarder”. Hoe zit het nou precies?

  2. Zelf kan ik eten wat ik wil (sorry) maar blijf op het zelfde gewicht.
    Volgens deskundige is het een kwestie van spijsvertering,die gaat bij mij snel,en de schildklier schijnt ook effect te hebben,door snel of juist langzaam te werken.
    Gevaar is wel dat als ik veel en slecht (vet e.d.) zou eten,de kans op problemen als dichtslibbende aders en een hart kwaal net zo goed bij mij kunnen voorkomen als bij dikkere mensen.
    Het gevaar is even groot of nog groter om dat ik niet aan de standaard van dik en bijhorende kwalen voldoe,en artsen op een verkeerd been zet.
    In mijn jeugd had ik ondergewicht,en dat is geen pretje,daar hoor je weinig over,maar de problemen daarmee doen niet onder voor overgewicht.