Omega-3-vetzuren beschermen hartpatiënten niet

0
781

 

Omega-3-vetzuren beschermen hartpatiënten niet tegen nieuwe hartklachten. Dat blijkt uit een studie van hoogleraar Volksgezondheidonderzoek Daan Kromhout van de Wageningen Universiteit.

Tien jaar lang onderzocht Kromhout bijna vijfduizend patiënten. Hij onderzocht of omega-3-vetzuren een net zo beschermend effect heeft als wordt gedacht. Omega-3-vetzuren zit in vette vis, olie, noten en groene bladgroenten.

De studie is met vetzuren, toegevoegd aan margarine uitgevoerd. In totaal maakten voedingsmiddelenfabrikant Unilever vier verschillende soorten margarines. Drie hiervan bevatten extra vetzuren.

Bijna vijfduizend mensen, die vier jaar eerder een hartinfarct overleefden, smeerden veertig maanden lang hun brood met margarine. Ze wisten niet welk soort margarine ze gebruikten.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat een voedingspatroon met extra omega-3-vetzuren de gemiddelde groep hartpatiënten niet extra beschermen tegen nieuwe hartklachten. Wel bleek dat de plantaardige vetzuur alfa-linoleenzuur de klachten van vrouwelijke patiënten van zestig jaar en ouder met een kwart verlagen. Bovendien had de helft van de oudere diabetespatiënten baat bij extra inname van visvetzuren. Toch laten de onderzoeker weten dat die cijfers niet voldoende zijn om officiële voedingsadviezen aan te passen.

De onderzoekers raden het gebruik van omegatabletten en visoliecapsules sterk af. Het onderzoek heeft zich alleen gericht op hartpatiënten en niet op de algemene bevolking.

Het huidige voedingsadvies kan men blijven handhaven. In het nieuwe advies voor 2012 zal echter niet staan dat mensen extra omega-3-vetzuren binnen moeten krijgen. De vitamine D in vis lijkt wel een beschermende werking te hebben. Het blijft dus belangrijk om twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis, zoals haring of zalm.

Bron: Volkskrant.nl

Lees ook:
Bereiding van vis
Verse vis selecteren
Vis moet vers zijn