Voeding kan de hersenen zodanig beïnvloeden dat we er slechter of beter door presteren. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken.
De Engelse onderzoeker professor David Kennedy liet tijdens een onderzoek 81 kinderen twaalf weken lang multivitaminen en mineralen slikken en tussendoor psychologische tests doen op de computer. Het bleek dat de snelheid van denken omhoog ging en de verwerking van taken sneller. „Het lijkt wel of hersenen gezonde voeding belonen door beter te presteren,” aldus Kennedy.
Uit studies blijkt dat een tekort aan vitaminen en mineralen kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, een slecht werkend geheugen, depressie en slapeloosheid. In Nederland zal het zo’n vaart niet lopen. In het doorvoedde Nederland moeten we zes weken lang ernstige vitaminetekorten hebben, willen we tegen deze problemen aan lopen.
Tekorten aanvullen door het gebruik van supplementen betwijfelt Kennedy nog. „Het is te vroeg om te zeggen of we voor betere resultaten aan de supplementen moeten. Misschien in de toekomst als we meer weten. Nu geloof ik nog in gewoon gezond eten met groente en fruit.”
Wellicht zijn de supplementen in de toekomst wel nodig. Professor dr. Marcela Gonzáles Gross, verbonden aan de Madrileense universiteit, keek in heel Europa bij duizenden jongeren op het bord. Het bleek dat de adolescenten onvoldoende gezonde mineralen en vitamines binnenkrijgen. „Zo belanden we straks in de gevarenzone. Slecht eten betekent slechte cijfers of school.”
Zo wordt de invloed van voeding op je hersenen aangetoond. Zaak dus om elke dag voldoende fruit en groente binnen te krijgen die zorgen voor de broodnodige vitaminen en mineralen. Wil je meer weten over het slikken van vitaminepillen ter aanvulling? Lees het artikel ‘Regels vitaminen slikken’.
Bron: de Telegraaf