Online enquete voorspelt kans dat baby later overgewicht krijgt

0
683

 

Het is niet direct iets waar je graag over nadenkt als je net een kindje hebt gekregen. Maar onderzoekers van Imperial College London hebben een enquête uitgevonden die de kans kan voorspellen of een baby op de leeftijd van 16 jaar overgewicht zal hebben.

De enquête is online te vinden, en bestaat uit zes vragen in het Engels. Volgens de onderzoekers kan de voorspeller ouders helpen om zichzelf al vroeg in het leven van hun kindje goede gewoontes aan te leren. Zo kan voorkomen worden dat de baby te dik wordt in de kindertijd.

Overgewicht bij kinderen neemt toe

Overgewicht is een steeds groter probleem onder jongeren. Volgens de cijfers van het CBS had in 2011 12.9 procent van de Nederlandse jeugd van 12 tot 20 jaar een te hoog gewicht. 2.4 procent van die groep had obesitas. Dit percentage neemt alleen maar toe naarmate de kinderen ouder worden. Het is voor kinderen die eenmaal te dik zijn dus moeilijk om weer op een gezond gewicht te komen. Daarom is het belangrijk dat ouders hun kinderen al op jonge leeftijd leren verantwoord te eten. Experts waarschuwen dat als er niets verandert in de huidige trend, kinderen voor het eerst op een jongere leeftijd zullen overlijden dan hun ouders.

“Helaas zijn de publieke campagnes niet erg effectief geweest in het voorkomen van overgewicht bij jongeren,” zegt onderzoeker Philippe Froguel. “Ouders voorlichten over de gevaren van overeten en slechte eetgewoonten terwijl de kinderen jong zijn zal effectiever zijn.”

De vragen in de enquête

De onderzoekers hebben de vele factoren die bijdragen aan obesitas teruggebracht naar zes vragen. De enquête vraagt bijvoorbeeld naar de BMI van de moeder en vader. Er wordt gedacht dat kinderen van ouders met overgewicht een grotere kans hebben om zelf ook te zwaar te worden, omdat ze de slechte gewoontes van hun ouders overnemen.

Ook wordt er gevraagd naar het aantal mensen in het gezin. Onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen uit eenoudergezinnen een hogere kans op obesitas hebben, wellicht omdat de ouder minder tijd heeft om voor het kind te zorgen.

Gevraagd wordt ook naar het beroep van de moeder, en of de moeder tijdens de zwangerschap gerookt heeft. Hoewel kinderen van rokers vaak lichter dan gemiddeld zijn bij de geboorte, neemt de kans op overgewicht op latere leeftijd juist toe. Uiteindelijk wordt ook gevraagd naar het gewicht van het kind bij de geboorte.

De enquête werd op grote schaal getest op kinderen in Finland, Italië en de Verenigde Staten. Hij bleek snel en nauwkeurig de kans op overgewicht te kunnen berekenen.

Bron: Dailymail

Link naar de enquête: http://files-good.ibl.fr/childhood-obesity/