Ontregelde biologische klok maakt dik

0
830

Toen Thomas Edison de eerste gloeilamp testte kon hij niet vermoeden dat zijn uitvinding zou bijdragen aan de wereldwijde obesitas epidemie. Met elektrisch licht kunnen we op elk willekeurig moment werken, zonder afhankelijk te zijn van daglicht.

Toen Thomas Edison de eerste gloeilamp testte kon hij niet vermoeden dat zijn uitvinding zou bijdragen aan de wereldwijde obesitas epidemie. Met elektrisch licht kunnen we op elk willekeurig moment werken, zonder afhankelijk te zijn van daglicht. Een essay dat deze week werd gepubliceerd in Bioessays suggereert dat dit serieuze gevolgen heeft voor onze gezondheid en onze taille.

Ons dagelijkse ritme, zoals ons slaapritme en het ritme waarop hormonen in ons lichaam vrijkomen, wordt geregeld door een biologische klok die in de moleculen van elke lichaamscel zitten. Deze klok heeft een standaard ritme van 24 uur, die is afgestemd op de draaiing van de aarde. Dit systeem wordt verstoord als we gaan werken bij kunstmatig licht, en daardoor onregelmatige eet- werk- en slaaptijden hebben.

Gevolgen ontregelde lichaamsklok

Het essay van Dr. Cathy Wyse van de Universiteit van Aberdeen bekijkt hoe de lichaamsklok moeite heeft om gelijk te blijven lopen in de moderne wereld waar het leven een stuk onregelmatiger is dan vroeger. Zij schrijft dat het verliezen van een duidelijk dagrite problemen veroorzaakt in ons metabolisme en ons daardoor een grotere kans geeft op overgewicht: “Studies op planten en dieren hebben aangetoond dat een goed afgestelde biologische klok belangrijk is voor de gezondheid en overlevingskansen, en het is heel waarschijnlijk dat dit ook voor mensen geldt.”

Dr. Wyse denkt dus dat het wereldwijde probleem van obesitas niet alleen wordt veroorzaakt door te veel eten en te weinig beweging. Ze vindt dat er meer aandacht moet komen voor de risico’s van een verstoorde biologische klok. Niet iedereen is trouwens even vatbaar voor de effecten van een ontregelde klok. De klok wordt aangestuurd door onze genen, en mensen die dicht bij de evenaar wonen zouden een sterker lichaamsritme hebben. Zij hebben er dus ook meer last van als deze klok verstoord wordt.

Je lichaamsklok regelmatig houden

Door het werken in diensten, kunstmatig licht en de 24-uurs levensstijl die we er in de 21ste eeuw op na houden is het bijna onmogelijk om onze biologische klok nooit te verstoren. Maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om je klok zo veel mogelijk te helpen. Eet op regelmatige tijden, zorg dat je een onverstoorde nachtrust krijgt in een kamer waar het echt helemaal donker is, en probeer overdag zo veel mogelijk zonlicht op te vangen.

Natuurlijk is het naast deze dingen ook belangrijk voor je lichaamsgewicht om gezond te eten en genoeg te sporten. Toch is onze lichaamsklok misschien invloedrijker dan we denken. In een recent onderzoek dat ook op deze site werd gepubliceerd, werd uitgelegd hoe een verstoord ritme de hormonen in het lichaam in de war stuurt, wat het risico op ziektes zoals kanker vergroot.

Bron: artikel Sciencedaily