Ontspanning houd je gezond

0
676
Blijf gezond met yoga

 

Het is erg belangrijk om voldoende te ontspannen en je rust te pakken. Nu blijkt dat wanneer je gedurende langdurige periode ontspanningstechnieken toepast, je een ontspanningseffect veroorzaakt dat net zo krachtig kan zijn als een medicijn, maar dan zonder bijverschijnselen. Dit blijkt uit onderzoek van Harvard Medical School.

Het onderzoek laat zien dat ons lichaam op genetisch niveau verandert wanneer we regelmatig tot rust komen. Wanneer je over een langere periode ontspanningstechnieken toepast beschikt je over veel meer actieve genen die stoornissen tegen gaan dan mensen die niet aan ontspanning doen.

Zo werden genen gevonden die beschermen tegen o.a. pijn, onvruchtbaarheid, hoge bloeddruk en reumatische aandoeningen. Genen reageren dus op gedrag, gemoedsrust en omgeving. Genen kunnen net zo gemakkelijk aan- als uitgeschakeld worden.

Gedurende twee maanden werden de deelnemers aan het onderzoek gevraagd om iedere dag ontspanningsoefeningen te doen. Na twee maanden bleek het lichaam daarop te reageren. De genen die zieke cellen doden en het lichaam beschermen tegen kanker begonnen te werken.

Yoga, meditatie en bewuste ademhaling kunnen bijdragen tot het vergroten van het ontspanningseffect. Hoe vaker deze technieken worden gebruikt, hoe groter de gunstige invloed op het lichaam is. Wil je meer weten over yoga en ademhalingsoefeningen? Kijk hier.