Oogproblemen: veelvoorkomende aandoeningen en wanneer je naar de opticien moet

0
3249
blog dummy

Onze ogen zijn een van onze belangrijkste zintuigen, en we vertrouwen op hen om ons de wereld om ons heen te laten zien. Helaas kunnen er veel verschillende aandoeningen en problemen optreden die ons gezichtsvermogen kunnen aantasten en ons dagelijks leven kunnen beïnvloeden. In deze blog zullen we enkele veelvoorkomende problemen bespreken en wanneer je het beste een afspraak kunt maken met een opticien.

Wat zijn de meest voorkomende oogproblemen?

  • Verziendheid: Verziendheid, ook wel hypermetropie genoemd, is een veel voorkomende oogaandoening waarbij objecten in de buurt onscherp lijken, terwijl objecten op afstand duidelijker zijn. Dit komt doordat het oog moeite heeft met het focussen van lichtstralen op het netvlies. 
  • Bijziendheid: Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een oogaandoening waarbij objecten in de verte onscherp lijken, terwijl objecten dichtbij duidelijker zijn. Dit komt doordat de lichtstralen te vroeg focussen, vóór het netvlies. Bijziendheid kan erfelijk zijn of ontstaan door veelvuldig gebruik van digitale schermen, verminderde buitenactiviteiten, of andere omgevingsfactoren. 
  • Staar: Staar is een oogaandoening waarbij de ooglens troebel wordt en het zicht wordt verminderd. Het kan worden veroorzaakt door veroudering, erfelijkheid of blootstelling aan bepaalde omgevingsfactoren zoals roken en UV-straling. 

Welke stappen kun je ondernemen als je problemen met je ogen ervaart

Als je problemen met je ogen ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met een opticien of oogarts. Een opticien kan een oogmeting uitvoeren en bepalen of je een bril of contactlenzen nodig hebt. In sommige gevallen kunnen opticiens ook een beginnende oogziekte opsporen en je doorverwijzen naar een oogarts voor verdere behandeling.

Het is belangrijk om regelmatig metingen te laten doen, zelfs als je geen problemen ervaart. Een opticien kan kleine veranderingen in je gezichtsvermogen detecteren en je tijdig doorverwijzen naar een oogarts. Over het algemeen wordt aanbevolen om eens in de twee jaar een oogmeting te laten doen. Als je merkt dat je gezichtsvermogen snel achteruitgaat, of als je symptomen ervaart zoals pijn, roodheid of vermoeide ogen, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met een opticien of oogarts.

Hoe behoud je de gezondheid van je ogen?

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om de gezondheid van je ogen te behouden:

  • Eet gezond: Een gezond dieet kan bijdragen aan de gezondheid van je ogen. Eet bijvoorbeeld voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A, C en E, zoals wortelen, paprika’s, spinazie, amandelen en vis..
  • Rust je ogen uit: Neem regelmatig pauzes tijdens activiteiten waarbij je veel moet kijken, zoals werken op de computer of televisie kijken. Kijk weg van het scherm en probeer je ogen te ontspannen door in de verte te staren.
  • Bescherm je ogen tegen UV-straling: Draag een zonnebril die 100% bescherming biedt tegen UVA- en UVB-straling. Dit kan helpen om schade aan de ogen te voorkomen en het risico op staar te verminderen.
  • Stop met roken: Roken kan de gezondheid van je ogen negatief beïnvloeden en het risico op oogaandoeningen zoals maculadegeneratie en staar verhogen.