Ook een beetje alcohol slecht tijdens de zwangerschap

0
1249

 

Dat het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap ernstige gevolgen kan hebben voor je ongeboren baby is bekend. Toch denken sommige zwangere vrouwen dat het drinken van af en toe een glaasje alcohol geen kwaad kan.

Wetenschappers waarschuwen hiervoor. Vooral aan het eind van het eerste trimester (rond de 12 weken) kan alcohol negatieve gevolgen hebben op de ontwikkeling van de baby. Dat meldt Daily Mail.

Een team onder leiding van Haruna Sawada Feldman van the University of California onderzochten bijna 1000 vrouwen tijdens hun zwangerschap.

FAS
Zij ontdekten dat vooral het drinken van alcohol in de tweede helft van het eerst trimester een extra groot risico geeft op het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Het foetaal alcohol syndroom is een combinatie van aangeboren afwijkingen bij een baby die veroorzaakt zijn door alcohol gebruik van de moeder tijdens de zwangerschap. Tegenwoordig praat men ook wel over FASD: Foetaal Alcohol Spectrum Disorder.

Voor elk glas dat de vrouwen dronken tijdens de zwangerschap hadden hun baby’s 25 procent meer kans op een hazenlip, 12 procent meer kans op een abnormaal klein hoofd en 16 procent meer kans op een laag geboortegewicht.

Geen veilig niveau van alcoholgebruik
De onderzoekers wijzen erop dat er geen veilig niveau van alcoholgebruik bestaat tijdens de zwangerschap.

In het verleden werd er door wetenschappers verschillend gedacht over de effecten van alcohol tijdens de zwangerschap. Sommige wetenschappers beweren dat een keer een glas alcohol tijdens de zwangerschap geen kwaad kan. The National Institute for Clinical Guidance zei in 2008 dat een kleine hoeveelheid alcohol één of twee dagen per week na het eerste trimester veilig is.

Door de wetenschappers van dit onderzoek en de Gezondheidsraad wordt het gebruik van alcoholische dranken ontraden aan vrouwen die zwanger zijn of dat kunnen of willen worden, en voor vrouwen die borstvoeding geven.