Oordopjes helpen bij winterdepressie

Een nieuw middel in de strijd tegen een najaars- of winterdepressie: oordopjes.

Het Finse bedrijf Valkee heeft een soort licht mp3-speler ontwikkeld, waarmee het licht nu via de oren kan worden ontvangen. Urenlang voor een lamp zitten is vanaf nu verleden tijd volgens de ontwikkelaars. Dat meldt de Volkskrant.

Winterdepressie
Zodra in oktober de temperatuur omlaag gaat en de dagen korter worden krijgen veel mensen te maken met klachten, zoals neerslachtigheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid en een gebrek aan energie.

Toch is dit vaak geen depressie. Het kan voorkomen dat je wat minder lekker in je vel zit zodra de winter in zicht is. Maar wanneer de klachten verergeren kan het zijn dat je last hebt van een winterdepressie. Ook wel winterblues of SAD (seasonal affective disorder) genoemd. De exacte oorzaak van een winterdepressie is nog niet bekend. Mogelijk is een gebrek aan zonlicht de oorzaak van de klachten.

De Nederlandse distributeur zegt in Sp!ts: ‘Ook vele delen van de hersenen buiten het visuele systeem van onze ogen zijn gevoelig voor licht. Met het ontwikkelde apparaat kunnen die delen waar de schedel het dunst is via je gehoorgang worden bereikt’,

Mensen met een najaars- of winterdepressie moeten twee draadjes waaruit een bundeling van licht komt in hun oren doen. Na acht tot tien minuten slaat het apparaat af, om te voorkomen dat je niet teveel licht binnenkrijgt.

Volgens de Finse ontwikkelaars heeft 92 procent van de mensen na vier weken geen last meer van klachten.

Lees 1 reactie

Één reactie

 • Anoniem

  De herfst komt eraan, en dus ook de melancholie
  en daarna de depressie.
  Ik hoorde deze opmerking de afgelopen week
  in verschillende variaties. Een gevaarlijke
  ”˜planning’, want gedachten hebben kracht en hoe vaker je die gedachten hebt, hoe meer je ze voedt: http://marjaruijterman.nl/Essay%20FD.pdf

Geef een reactie