Oorzaak striae bekend

0
705
Oorzaak striae bekend
Oorzaak striae bekend

Onderzoekers hebben vier genen geïdentificeerd die verklaren waarom sommige mensen vatbaarder zijn voor striae dan anderen. Het elastine-gen blijkt de belangrijkste te zijn.Onderzoekers hebben vier genen geïdentificeerd die verklaren waarom sommige mensen vatbaarder zijn voor striae dan anderen. Het elastine-gen blijkt de belangrijkste te zijn.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology.

Striae

Striae of huidstriemen zijn lijnvormige afwijkingen op de huid, die ontstaan door overmatige uitrekking van het onderhuidse bindweefsel.

De exacte oorzaak van striae was tot nu toe onbekend. Er werd verondersteld dat vele factoren, waaronder groeispurts, snelle gewichtstoename (zoals tijdens een zwangerschap) en langdurige blootstelling aan cortisol (stresshormoon) een rol spelen bij het ontwikkelen van striae. Of het was een genenkwestie.

Elastine en striae

Onderzoeke Joyce Tung van het toonaangevende bedrijf 23andMe zegt: ‘Door deze eerste studie hebben we nieuwe genetische associaties ontdekt die diepere inzichten kunnen verschaffen in de oorzaken van striae’.

Het bedrijf 23andMe analyseerde de gegevens van 33.930 niet-verbonden 23andMe klanten van Europese afkomst. Maar liefst 50 tot 80 procent van hen had last van striae.

Effectieve behandeling striae

De ontdekking van het verband tussen elastine en striae leidt mogelijk tot effectievere behandelingen tegen striae.

Bron: artikel – Eurekalert.org