Ouderen vaak in betere bui dan jongeren

1
970

Mokkende tieners en gestreste volwassenen kunnen veel leren van het onderzoek dat psycholoog Derek M Isaacowitz uitvoerde. Hij onderzocht waarom oudere mensen vaak gelukkiger schijnen te zijn dan jongere volwassenen.

Mokkende tieners en gestreste volwassenen kunnen veel leren van het onderzoek dat psycholoog Derek M Isaacowitz uitvoerde. Hij onderzocht waarom oudere mensen vaak gelukkiger schijnen te zijn dan jongere volwassenen.

Dat ouderen gelukkiger zijn, was al bekend. Gezien hun verslechterende gezondheid en vaak ook mentale achteruitgang zouden we verwachten dat ouderen vaker chagrijnig zijn. Dus hoe komt het dat ze zo positief in het leven staan? Sommige psychologen denken dat de cognitieve processen van ouderen verantwoordelijk zijn: ze focussen op en herinneren zich vooral positieve ervaringen, en laten de negatieve ervaringen voor wat ze zijn. Met deze processen kunnen ze hun emoties reguleren en het leven van een zonnigere kant bekijken.

Tactieken voor een betere bui

Onderzoek heeft ook aangetoond dat oudere mensen situaties opzoeken waarvan ze zich beter gaan voelen. Daarbij hoort bijvoorbeeld het opschonen van hun kennissenkring, en mensen ontwijken die hun humeur verpesten. Ook werd vastgesteld dat oudere volwassenen geleerd hebben om over verlies en teleurstellingen heen te komen, en hun doelen bij te stellen naar posities die hen gelukkig maken.

“Er zijn veel theorieën over het leeftijdsverschil in geluk“, zegt Isaacowitz, onderzoeker aan de Northeastern University, “maar veel research geeft geen direct bewijs”. Daarom besloten hij en zijn collega’s onderzoek uit te voeren naar één van de mogelijke verklaringen: dat oudere mensen zich focussen op positieve informatie. Dit ‘positieve kijken’ werkt vrij letterlijk: ouderen neigen ernaar hun ogen af te wenden van negatief materiaal en meer te kijken naar positief materiaal. Eerder had Isaacowitz al aangetoond dat ouderen die afbeeldingen van gezichten te zien kregen de blije gezichten beter onthielden dan de gezichten met zwaarmoedige uitdrukkingen.

Ouderen en jongeren vergeleken

In het meest recente onderzoek bestudeerden Isaacowitz en zijn collega’s de kijkpatronen van zowel jongere volwassenen als ouderen. Ouderen gaven voorkeur aan positieve kijkpatronen, zelfs als ze in een slechte bui waren. Als de jongeren in een slechte bui waren, werd hun kijkpatroon ook negatief: ze focusten op slechte situaties. Een verklaring daarvoor kan zijn dat jongeren zich beter voelen door te zien dat iemand anders het nóg slechter heeft. Ouderen kwamen echter sneller uit een slechte emotionele staat, en lieten meer positieve emoties zien. Hoewel de ouderen zich focusten op positieve prikkels, toont het onderzoek aan dat ze niet per sé opvallende of belangrijke informatie misten.

Dit onderzoek toont aan dat er inderdaad een causaal verband is tussen positief kijken en het humeur: volwassenen die goed aandacht ergens aan kunnen besteden kunnen zichzelf uit een donkere bui helpen door positief naar situaties te kijken.

Bron: artikel Association for Psychological Science

1 REACTIE

  1. Het kan natuurlijk toeval zijn, maat toen ik in mei j.l. tussen allemaal pensionado’s op een camping in Zuid-Frankrijk stond, heb ik dit niet kunnen constateren. Nog nooit zo’n stelletje chagrijnen bij elkaar gezien.
    Waarom gaan die lui eigenlijk op vakantie als ze het kennelijk helemaal niet leuk vinden ?