Overgewicht door te veel opscheppen

1
827

 

Te veel opscheppen draagt bij aan overgewicht. Bijna iedereen heeft als kind wel van zijn of haar ouders gehoord dat je je bord moet leeg eten. Als kind ben je in de groei, dus voldoende eten is van groot belang.

Bovendien is het zonde om het eten weg te gooien. ‘Kinderen in Afrika hebben bijna geen eten’ wordt vaak gezegd. Maar wanneer je ouder wordt schep je sneller voor een tweede keer op.

Het bepalen van een goede portie op je bord is moeilijk. Wil je het goed doen dan weeg je van tevoren alles. Dit doet niet iedereen. Tevens hebben mannen in veel gevallen meer voedsel nodig dan vrouwen. Toch zie je vaak dat mannen en vrouwen ongeveer dezelfde hoeveelheid eten opscheppen. Sommige ouders geven zelfs dezelfde portie aan hun kinderen. In restaurants gebeurt hetzelfde. Hier wordt geen onderscheid gemaakt tussen porties voor mannen en voor vrouwen.

Een algemeen advies voor vrouwen –die niet zwanger zijn en geen borstvoeding geven– is vaak een stukje vlees van 100 à 125 gram en vier opscheplepels groente en aardappels. In beide gevallen moet dit ongeveer 200 gram zijn. Voor afvallers geldt echter vaak 100 gram vlees, vis of vervanger, 200 gram groente en 150 gram aardappelen, pasta of rijst. Maar ligt dit daadwerkelijk op je bord? Het enige devies is: meten is weten.

Nog een bordje opscheppen is geen aanrader. Je krijgt meer calorieën binnen dan je wil. Bovendien raakt je maag en lichaam gewend aan de hoeveelheid eten en zal niet snel genoegen nemen met minder. Gelukkig went je maag binnen een paar dagen aan minder voedsel.

Dit artikel is afkomstig van de redactie van Valtaf.nl.

1 REACTIE

  1. Ja was het maar zo simpel. Natuurlijk is het van belang om te kijken hoeveel er daadwerkelijk op je bord ligt maar laten we wel wezen. Als je precies de juiste hoeveelheden op je bord neer legt en je eet vervolgens na het eten een zak chips leeg, omdat je nog honger had, dan helt het niet echt! Dan had je beter nog een schep extra groente kunnen pakken….toch? Daarom is persoonlijk advies ook zo belangrijk bij het afvallen.Google eens op voedingsadviescentrum en ga voor afvallen met gezond verstand!