Overgewicht te lijf met hormonen

0
860

Onderzoekers van de Indiana University hebben een manier gevonden om muizen veilig en snel te laten afvallen met behulp van twee hormonen. Als deze manier ook voor mensen veilig blijkt, kan dit het ultieme hulpmiddel worden in de strijd tegen obesitas.

Er is in Amerika een interessante ontdekking gedaan die ons wellicht een stapje dichterbij brengt naar een effectieve behandeling van overgewicht. Onderzoekers van de Indiana University hebben een manier gevonden om muizen veilig en snel te laten afvallen met behulp van twee hormonen. Als deze manier ook voor mensen veilig blijkt, kan dit het ultieme hulpmiddel worden in de strijd tegen obesitas. Het onderzoek stond deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine

De onderzoekers slaagden erin om de twee hormonen, GLP-1 en oestrogeen, samen te voegen tot één molecuul. Deze aanpak is veiliger dan het apart toedienen van de hormonen. Oestrogeen had in eerder onderzoek op muizen namelijk bijwerkingen als ongecontroleerde celdelingen (kanker) en beroertes. Het hormoon GLP-1 gaat deze ongewenste effecten tegen. GLP-1 is een hormoon uit het verteringsstelsel, die oestrogeen aanstuurt. Oestrogeen helpt bij de verbranding van voedsel door het lichaam.

Veiliger en sneller afvallen

“We ontdekten dat het combineren van de hormonen in één molecuul de effectiviteit en veiligheid dramatisch verbeterde,” aldus onderzoeker Richard DiMarchi. “De combinatie verbetert het vermogen om af te vallen en het vermogen om glucose op peil te houden, zonder de negatieve effecten te activeren die met oestrogeen verbonden zijn.”

De onderzoekers gaan door met hun project om te kijken of de hormoontherapie in de toekomst wellicht veilig voor mensen voorgeschreven kan worden. Niet alleen zouden mensen geholpen kunnen worden met afvallen, de hormoontherapie zou ook een effectief medicijn kunnen zijn tegen diabetes.

Bron: Eurekalert