Overgewicht tijdens zwangerschap vergroot kans op overgewicht kind

5
766

Vrouwen die tijdens de zwangerschap teveel kilo’s aankomen maken meer kans op een kind met overgewicht. Kortom, het is dan ook raadzaam om niet alleen tijdens de zwangerschap gezond te blijven eten en (aangepast) te blijven bewegen en sporten, maar ook voor de zwangerschap. Zo voorkomen we dat de kilo’s eraan vliegen en je kind er mogelijk de dupe van wordt.

Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 10.000 moeders door de universiteit van Pennsylvania. Het is raadzaam voor vrouwen om tijdens de zwangerschap niet meer dan tusssen de 12,5 – 17,5 kilo aan te komen. Voor vrouwen met overgewicht is het verstandig om minder kilo’s aan te komen, tussen de 7,5 – 12,5 kilo’s, terwijl vrouwen die (te) mager zijn juist meer mogen aankomen tijdens de zwangerschap, namelijk 14 – 20 kilo’s.

Kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap meer dan het aanbevolen aantal kilo’s aankomt, heeft namelijk 48 procent meer kans op overgewicht.

Blijkt dus dat wanneer een vrouw meer dan het aanbevolen aantal kilo’s tijdens de zwangerschap aankomt, het kind meer kans maakt op overgewicht. In het onderzoek kwam ook naar voren dat het niet alleen draait om het aantal kilo’s dat je tijdens de zwangerschap aankomt. Blijkt namelijk dat moeders met overgewicht die zwanger worden en zich houden aan de aanbevolen toenname van kilo’s meer kans maken op een kind met obesitas dan moeders zonder overgewicht die tijdens de zwangerschap meer dan het aanbevolen aantal kilo’s aankomen.

Kortom, het is dan ook raadzaam om niet alleen tijdens de zwangerschap gezond te blijven eten en (aangepast) te blijven bewegen en sporten, maar ook vóór de zwangerschap. Zo voorkomen we dat de kilo’s eraan vliegen en je kind er mogelijk de dupe van wordt.

5 REACTIES

  1. ik wil graag een opmerking plaatsen bij dit bericht want mijn haren gingen omhoog staan bij het lezen!
    dit om het volgende:ik ben voordat ik zwanger werd ruim 35 kilo afgevallen om zwanger te worden maar in mijn zwangerschap zat het er na 9 mnd echt weer aan terwijl ik echt niks raars heb gedaan gewoon gezond gegeten en niet teveel gesnoept!nu noemen jullie in dit artikel dat je maar 7.5 kilo ongeveer MAG aankomen maar dat heb je echt niet altijd zelf in de hand!