Overstappen: een stuk makkelijker dan je zou denken

0
4072
handen om een hart

Overstappen. Bij het woord alleen al beginnen sommige mensen ontwijkgedrag te vertonen. Want overstappen, dat betekent gedoe. Zaken uit moeten zoeken. Dingen die mis kunnen gaan. Opzeggingen die niet doorkomen, of startdata die niet blijken te kloppen. Gedoe. Toch blijkt dat in de praktijk reuze mee te vallen, zeker als het om zorgverzekeringen gaat. Deze verzekeraars hebben hun zaakjes meestal prima op orde, en werken onderling prima samen. Je hoeft je oude verzekering zelfs niet eens op te zeggen!

Wanneer kun je overstappen?

Een nieuwe zorgverzekering kiezen, wanneer doe je dat? In principe kun je alleen aan het einde van een kalenderjaar overstappen. Vanaf november maken de zorgverzekeringen hun premies voor het nieuwe jaar bekend. Deze kun je onderling goed vergelijken, en vervolgens besluiten of je bij je huidige verzekering wilt blijven, of niet. Wil je overstappen, dan hoef je je vervolgens alleen maar bij een nieuwe verzekering aan te melden. Het stoppen van je lopende verzekering, dat doen zij voor je. De nieuwe verzekering gaat op 1 januari van het nieuwe kalenderjaar in, en tot die tijd ben je gewoon bij je oude verzekering verzekerd.

Omdat zowel de premies als de dekkingen van zorgverzekeringen jaarlijks kunnen veranderen, is er landelijk afgesproken dat je verzekering steeds voor 1 jaar loopt. Besluit je in maart dat je toch liever naar een andere verzekeraar over wilt stappen, dan zal je dus tot 1 januari moeten wachten tot je daadwerkelijk bij de nieuwe verzekeraar onder contract zal komen. Het beste is om pas in november te gaan kijken, omdat je dan een goed beeld hebt van wat de verzekeraars het komende kalenderjaar te bieden hebben.

Wanneer is het de moeite waard?

Zodra jouw huidige zorgverzekeraar zijn dekking en premie voor het volgende jaar bekend heeft gemaakt, is het goed om hier even grondig naar te kijken. Zijn er dekkingen vervallen die je juist nodig hebt? Of zijn er dingen bijgekomen die je nooit gaat gebruiken, terwijl daardoor wel de premie omhoog is gegaan? De beste zorgverzekering 2022 is niet altijd gelijk aan die van 2021, althans, niet in jouw specifieke situatie. Kijk dus goed of je je huidige verzekering wilt behouden. Zo niet, dan ga je voor 1 januari een andere zorgverzekering kiezen. Eentje met een dekking die beter bij je past. De beste optie voor jou vinden, vereist soms wat moeite, je wilt verschillende verzekeraars goed met elkaar vergelijken, maar de uiteindelijke overstap, die gaat dan weer erg makkelijk. Kwestie van je op tijd aanmelden bij de nieuwe verzekeraar, die vervolgens de hele overstap voor je zal regelen. Daar heb je geen omkijken naar, en dat is wel zo prettig.