Een overstroming in de Canadese medicijnenfabriek Sanofi Pasteur leidt tot een wereldwijd tekort aan blaaskankerbestrijdende medicijnen. De fabriek produceert het bekendste middel, Immunocyst.
Een overstroming in de Canadese medicijnenfabriek Sanofi Pasteur leidt tot een wereldwijd tekort aan blaaskankerbestrijdende medicijnen. De fabriek produceert het bekendste middel, Immunocyst.
Het medicijn, dat het immuunsysteem stimuleert om de kankercellen aan te vallen, wordt aan ongeveer 6.000 patiënten per jaar voorgeschreven. Voor meer dan de helft van hen zorgt het dat de kanker zich niet verder verspreidt.
Sanofi Paseur verwacht echter dat de productie pas weer eind 2013 gestart kan worden. Hierdoor zullen mensen die het medicijn normaal gesproken voorgeschreven zouden krijgen, nu eerder geopereerd worden om de blaas te verwijderen en te vervangen door een kunstblaas. Deze ingreep, genaamd een ‘radicale cystectomie’ is nodig om te zorgen dat de kanker zich niet verspreidt.
Blaaskanker
Blaaskanker wordt meestal bij mensen boven de zeventig vastgesteld. In 90% van de gevallen begint het in het slijmvlies, een laagje aan de binnenkant van de blaas. Over de oorzaken is nog niet veel bekend. Wel weten we dat roken een risicofactor is: dit veroorzaakt de meeste gevallen van blaaskanker.
Vroeger zaten er soms chemicaliën in bijvoorbeeld inkt, verf of rubber die blaaskanker veroorzaakten. Tegenwoordig is daar veel meer over bekend en zijn er regels voor een veilige omgang met deze materialen. Ook kan de chemische samenstelling van deze materialen aangepast zijn zodat het niet zo schadelijk meer is voor de gezondheid.
Blaaskanker kan ook erfelijk zijn. Als er gevallen voorkomen in je directe familie, is het raadzaam om met je dokter te overleggen. Als je de ziekte zelf hebt gehad, is de kans ook groter dat het terugkomt.
Symptomen blaaskanker
De bekendste symptomen van blaaskanker zijn:
- Bloed in je urine (waardoor je urine een soort roestbruine kleur kan krijgen)
- Vaak heel nodig moeten plassen
- Vaker moeten plassen dan je gewend bent
- Het gevoel hebben dat je moet plassen, zonder succes.
- Moeite moeten doen om te plassen
- Pijn bij het plassen
Deze symptomen kunnen ook veroorzaakt worden door andere blaasproblemen, zoals bijvoorbeeld een infectie. Ga bij je dokter langs om te kijken wat er aan de hand is.
De dokter zal je misschien lichamelijk onderzoeken. Ook kan er een urinetest gedaan worden. Bij een cystoscopie wordt er direct in je blaas gekeken met een dun, licht buisje. Hiervoor kun je plaatselijk verdoofd worden. Een andere optie is een biopsie: daarbij wordt tijdens de cystoscopie een stukje weefsel weggehaald en opgestuurd naar het lab. Daar wordt het onder de microscoop onderzocht op kankercellen. Dit is vaak de enige manier om zeker te weten of het om kanker gaat.