Pasen: wel of geen ei?

1
159

Komend weekend is het Pasen. Daarbij horen natuurlijk eieren. Een gebakken eitje, een gekookt eitje of een gepocheerd eitje. Maar over de samenstelling van eieren en de mate waarin eieren gezond zijn gaan veel verhalen de rondte. Vandaar dat Healthylives speciaal voor Pasen het ei voor jullie ontleedt.

Komend weekend is het Pasen. Daarbij horen natuurlijk eieren. Een gebakken
eitje, een gekookt eitje of een gepocheerd eitje. Maar over de samenstelling
van eieren en de mate waarin eieren gezond zijn gaan veel verhalen de rondte. Vandaar dat Healthylives speciaal voor Pasen het ei voor jullie ontleedt:

Voedingswaarde per 100 gram ei

Energiewaarde: 138 kcal
Eiwit: 12,6 gram
Totaal vet 9,8 gram
Verzadigd vet 2,4 gram
Transvet 0,0 gram
Enkelvoudig onverzadigd vet 3,7 gram
Meervoudig onverzadigd vet 1,7 gram
Linolzuur 1,5 gram
Cholesterol 0,354 gram
Koolhydraten 0,0
Water 75 gram

Een ei bevat belangrijke mineralen zoals Calcium (goed voor tanden en botten),
ijzer (verbetert je concentratievermogen en versterkt je botten), Mangaan
(schijnt bloedsuikerspiegel bij diabetici te verbeteren) en fosfor (goed voor
je energievoorraad). Daarnaast bevat een ei vitamine A (versterkt immuunsysteem
en maakt de huid gezond), vitamine E (versterkt hart en bestrijdt kanker) en
vitamine D (voor sterke botten).

Hoeveel eieren per week?

Het advies van het Voedingscentrum is: de consumptie van drie eieren per week
past in een gevarieerde voeding. Eieren zijn rijk aan cholesterol. Omdat cholesterol een risicofactor is voor
hart- en vaatziekten, vindt de Gezondheidsraad dat er niet te veel
cholesterolrijke voedingsmiddelen gegeten moeten worden.

In verband met
salmonellabestemming is het verstandig om geen rauwe eieren in gerechten te
gebruiken die niet meer worden verhit (zoals zelfgemaakte mayonaise). Er zijn
ongeveer 3 op de 10.000 eieren besmet met salmonella. Hoewel het risico natuurlijk erg
klein is, kun je er wel zeer vervelende maag-en darmklachten van krijgen.

Ook kan er in eieren dioxine voorkomen. Dit kan door besmet voer komen.
Eieren van vrije uitloop of biologische eieren worden extra op de aanwezigheid
van dioxines gecontroleerd.

Conclusie


Eieren
zitten boordevol gezonde voedingstoffen. Het eten van eieren is dus
helemaal niet slecht en pas goed in een gezond eetpatroon. Maar, eet niet te
veel eieren per week. Houdt het bij ongeveer drie eieren. Zo verklein je ook
het risico op een te hoog cholesterol en kun je het risico op blootstelling aan
dioxine beperken. Het is geen probleem als je met Pasen wat meer eieren eet dan normaal. Ook als het ei beschilderd is met eierverf of viltstiften kun je het ei gewoon op eten, zonder je zorgen te hoeven maken. Vrolijk Pasen!

1 REACTIE

  1. dat je van eieren een hoog cholesterol krijgt is een fabeltje.
    een hoog cholesterol krijg je juist door transvetten en teveel koolhydraten.
    transvetten zitten vooral in chips, koek gebak, sommige toetjes, en soms snacks. die dus vermijden want die zijn echt niet goed voor je hart en bloedvaten. verder koolhydraten in frisdranken o.a. echt vermijden.
    anders krijg je vroeg of laat echt problemen.
    de campagne van de overheid van let op vet heeft averechts gewerkt en gezorgd voor vitamine d tekorten en een epidiemie aan diabetes.