Patat wordt minder ongezond

0
761

 

Patat wordt vanaf 1 januari 2011 iets minder ongezond. Dit meldt het Productschap MVO (Margarine, Vetten en Oliën). Het gehalte van transvetzuren in vaste frituurvetten mag vanaf 2011 niet meer zijn dan tien procent. Door deze aanpassing ontstaat er een hoog gehalte aan onverzadigd vet in frituurvetten. Onverzadigd vet kan het cholesterolgehalte in het bloed verlagen, waardoor de kans op hart- en vaartziekten wordt verkleind.

Per 1 januari 2012 worden de regels nog strenger. Het gehalte aan transvetzuren mag dan niet meer dan vijf procent zijn.

Transvetzuren zitten niet alleen in patat, maar ook in koek, gebak en andere snacks. De gemiddelde volwassen man mag maximaal 28 gram verzadigd vet binnen krijgen. Voor vrouwen geldt niet meer dan 22 gram.

Hieronder volgen een aantal tips om zo min mogelijk verzadigde vetten binnen te krijgen:

-Neem voor op brood margarine uit een kuipje met maximaal 40% vet.
-Gebruik voor het bakken, braden en frituren zachte en vloeibare vetsoorten. Denk hierbij aan bak- en braadvet of olie.
-Beperk het eten van vette producten als chocola, gebak, zoutjes en koek.
-Kies in plaats van volle melk voor halfvolle melk
-Kies voor mager vlees.

Vetten met veel verzadigd vet zijn makkelijk te herkennen: ze zijn hard. Zo heb je harde margarine en hard frituurvet. Krijg je te veel verzadigd vet binnen, dan kan je cholesterolgehalte te hoog zijn. Wil je weten wanneer je extra op je cholesterolgehalte moet letten en hoe je je cholesterol zelf kunt testen lees dan het artikel ‘Cholesterol test’.