Persoonlijkheid moeder invloed op borstvoeding

0
682
Persoonlijkheid moeder invloed op borstvoeding
Persoonlijkheid moeder invloed op borstvoeding

Persoonlijkheidskenmerken zoals extraversie of het vatbaar zijn voor angst kunnen bepalen of een nieuwe moeder borstvoeding geeft of kiest voor flesvoeding. Dat toont een nieuwe studie uit het Verenigd Koninkrijk aan. Persoonlijkheidskenmerken zoals extraversie of het vatbaar zijn voor angst kunnen bepalen of een nieuwe moeder borstvoeding geeft of  kiest voor flesvoeding. Dat toont een nieuwe studie uit het Verenigd Koninkrijk aan.Ook heeft de persoonlijkheid van de moeder invloed op de duur van de borstvoedingsperiode.

De bevindingen van de studie zijn vandaag gepubliceerd in het Journal of Advanced Nursing.

Onderzoeker Amy Brown van de Swansea University in het Verengd Koninkrijk ondervroeg 602 moeders met een baby tussen de zes en twaalf maanden oud. De gegevens werden tussen maart en juni 2009 verzameld.

Angstig

Uit het onderzoek blijkt dat de moeders die introvert en angstig waren meer kans hadden om flesvoeding te geven of uitsluitend borstvoeding voor een korte tijd. De emotioneel stabielere moeders hadden significant meer kans om te proberen borstvoeding te geven en langer door te gaan met het geven van borstvoeding.

Het geven van borstvoeding is belangrijk voor de gezondheid van zowel de moeder als de baby. Baby’s die borstvoeding krijgen hebben minder kans op infecties, allergieën en overgewicht, terwijl moeders die borstvoeding geven minder kans hebben op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker.

Borstvoeding

Volgens Brown kunnen vele factoren invloed hebben op de vraag of een moeder borstvoeding wil en kan geven, maar moeders die veel steun krijgen uit hun omgeving, vertrouwen hebben en weten hoe ze met problemen om moeten gaan, hebben meer kans om borstvoeding te geven voor een langere periode.

Extra ondersteuning

De studie suggereert dat nieuwe moeders die introvert of angstig zijn extra ondersteuning nodig hebben om hen te helpen zich zelfverzekerder te voelen. Ook moeten ze beter geïnformeerd worden over het geven van borstvoeding.

Bron: artikel – Eurekalert.org