Pleister waarschuwt tegen verbranden huid

0
677

 

Schotse wetenschappers hebben een nieuwe pleister ontwikkeld die zonnebaders waarschuwt als ze gevaar lopen hun huid te verbranden. De strip is doordrenkt met een vloeistof die verkleurt onder invloed van ultraviolet licht (UV), het deel van zonlicht dat onze huid kan verbranden. Als de pleister paars kleurt, wordt de veilige dosis UV overschreden.

Deze uitvinding is erg handig om het verbranden van de huid te voorkomen. De pleister geeft direct aan wanneer je huid gaat verbranden en wanneer je zonnebrand moet gebruiken. Vaak gaan mensen pas smeren als het al te laat is, wanneer je merkt dat je huid rood begint te worden.

Zo kan de pleister ook de kans op huidkanker verkleinen. Huidkanker is sterk in opmars, en overdreven blootstelling aan zonlicht is daarvan de voornaamste oorzaak. Reden hiervan is dat veel zonaanbidders te laat merken dat hun huid verbrand is. Het nieuwe middel waarschuwt onmiddellijk.

De uitvinding wordt verwerkt in armbandjes, kleefpleisters en in pins die op badkledij kunnen worden gestoken. Maar het middel werkt het best als het rechtstreeks op de huid wordt gedragen. Dan houdt de pleister immers rekening met het huidtype: een bleke huid verbrandt veel sneller dan een donkere.

De zonnealarm-pleisters zitten nog in een experimenteel stadium. Eenmaal ze op de markt komen, zouden ze niet meer dan 30 eurocent per stuk kosten.

Bron: Nieuwsblad.de