Proteïne in melk vermindert stress. De proteïne die
veel in melk voorkomt, lactium, lijkt stressgevoelens te verminderen en daarmee
depressies, burn-outs en hartziekten te kunnen voorkomen.
Lactium zou de bloeddruk verlagen en het stresshormoon cortisol reduceren,
waardoor het lichaam kalmeert, zo meldt de Daily Mail.
Aanleiding om de werking van melk in dit
verband te onderzoeken is het rustgevende effect dat moedermelk op baby’s zou hebben.
Dit bleek eveneens het gevolg van een proteïne, maar dan één met de naam
caseïne.
De hoeveelheid van Lactium is in dusdanig
lage hoeveelheid in melk aanwezig dat volwassenen absurde hoeveelheden melk
zouden moeten drinken om hetzelfde rustgevende effect te kunnen ervaren.
Een Frans bedrijf komt nu met een synthetische en vele malen geconcentreerdere
versie van de proteïne. Het product met de naam Equilibrium met Lactium zou
stressgevoelens binnen een uur aanpakken.
Of het product ook daadwerkelijk stress vermindert moeten we nog afwachten. Wetenschappelijke
onderbouwing volgt nog. Tot dusver werd het middel enkel getest op 190
vrijwilligers.