Ook op biologische kip zijn resistente bacteriën
gevonden, terwijl biologische kippen geen antibiotica krijgen. De Tweede Kamer
is bezorgd, want als
mensen de stoffen binnenkrijgen, kan het zijn dat ze bij ernstige ziekte
moeilijker te genezen zijn, omdat antibiotica niet meer aanslaan.
Minister
Edith Schippers van Volksgezondheid had er donderdag nog geen pasklare
verklaring voor. Ze hoopt dat het rapport van de Gezondheidsraad naar de
gevolgen van het antibioticagebruik in de veehouderij duidelijkheid geeft. Dat
rapport verschijnt deze zomer en kan volgens de minister aanleiding zijn om het
huidige beleid aan te scherpen.
PvdA en Partij voor de Dieren willen sowieso
meer vaart maken, want er wordt al jaren gewaarschuwd en de Nederlandse
veehouderij staat te boek als grootverbruiker van antibiotica.
Kadija Arib (PvdA) wil een parlementaire enquête om te achterhalen waarom niets
is gebeurd met de waarschuwingen. ‘Mensen kunnen nu doodgaan omdat 30.000
kuikens antibiotica krijgen als er in de stal zes ziek zijn. En niet alleen op
het vlees ook op groenten zit de resistente ESBL-bacterie.’
Linda
Voortman (GroenLinks) vindt dat de prijs hiervoor wordt betaald in de zorg,
want mensen kunnen hierdoor weer sterven aan longontsteking of
kraamvrouwenkoorts. Ook de PVV is bezorgd over de gevolgen voor de
volksgezondheid en denkt na over steun aan het voorstel van Arib.
Goed verhitten
Al veel eerder werd bekend dat het eten van kip ertoe kan leiden dat mensen resistent worden voor antibiotica. Recent onderzoek levert extra bewijs voor het verband
tussen het eten van kippenvlees met ESBL-bacteriën en
antibioticaresistente ESBL-bacteriën bij mensen. Het RIVM wijst op het feit dat overmatig antibioticagebruik in de veehouderij risico’s
met zich meebrengt. Mensen kunnen kip en eieren veilig eten,
mits zij het vlees goed verhitten en hygiënisch bereiden.